Mail zorgt voor opschudding in raadzaal gemeente Rheden

Foto: Foter.com

DE STEEG – Het was een domme fout, Yola Hopmans (fractievoorzitter VVD Rheden) stuurde een mail, die als intern bericht bedoeld was, per ongeluk ook naar alle fractievoorzitters van de oppositie.

Voor de fractie van GPR Burgerbelangen, met als voorzitter Magda Rook, was de inhoud van de mail een bevestiging van de vermoedens van de oppositiepartijen.

Dinsdag 10 november 2020 stond de begrotingsvergadering op de agenda. In de mail van Hopmans stond dat de coalitie van VVD, CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie geen enkel oppositievoorstel zou steunen. Voor de oppositie partijen (SP ,GroenLinks en GPR Burgerbelangen) was dit het bewijs dat zonder fatsoenlijk debat de besluiten al vastliggen en in een achterkamertje worden besproken.

Voor spek en bonen mee vergaderen?

Jorine Dirks (SP), Tim Endeveld (GroenLinks) spraken hun verbazing en ongenoegen uit in de vergadering maar bleven zitten. Voor Magda Rook (GPR Burgerbelangen) was de maat vol en heeft zij in samenspraak met de gehele fractie spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gegooid.

Na het voorlezen van een verklaring en het aanhoren van de andere fractievoorzitters om toch te blijven, bleef ze bij het besluit om de vergadering te verlaten en niet verder deel te nemen aan een toneelstukje.

Het is een hard middel maar wij willen hier een punt maken dat we ons niet langer aan kant laten zetten maar ook voor onze kiezers een open debat willen.

Lees hieronder de verklaring van GPR Burgerbelangen en in het filmpje (begin van de vergadering) hoe de vergadering verliep.

Voorzitter dank voor het woord.

Ik heb een korte verklaring namens de fractie van GPR Burgerbelangen.

De reden van deze verklaring is dat we gisteren per abuis een mail hebben ontvangen over de afspraken zoals ze door de coalitiepartijen zijn gemaakt voor vandaag. Ik heb mevrouw Hopmans al hartelijk bedankt voor de transparantie want dit maakt voor ons een aantal dingen duidelijk.

De eind conclusie is, alles is reeds afgesproken, alle voorstellen van de oppositie worden zonder discussie of toelichting op voorhand afgewezen.
Alle voorstellen van de coalitie worden door de hele coalitie gesteund. Debat overbodig. want een meerderheid van de partijen heeft zijn besluit al genomen.

O ja, er staat ook een wethouder op de maillijst, hoe was het ook weer met het dualisme, die kan dus gerust zijn. Eind goed al goed.

Overleg snappen wij maar dat er al bij voorbaat zonder discussie en zonder toelichting van de oppositie alle voorstellen van tafel verdwijnen vinden wij niet uit te leggen aan onze kiezers. Wij zijn niet gekozen om leuk mee te doen aan een toneelstuk voor 8 partijen met een slecht script.

Het debat heeft immers geen zin als een meerderheid van de partijen de vergadering van tevoren in achterkamertjes afhamert en wij hier zitten om de schijn van een normaal debat op te houden.

Onze kiezers verwachten ook niet dat we met ons laten sollen. En dat zijn wij dus ook niet van plan. Wij zullen daarom niet meedoen met het debat over de begroting. Wij loggen in als de besluiten worden genomen. Wij wensen iedereen veel plezier tijdens het toneelstuk.

https://channel.royalcast.com/gemeenterheden/#!/gemeenterheden/20201110_2

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden