INGEZONDEN: OZB-verhoging; een doel op zich?

Foto: Yola Hopmans

INGEZONDEN – De verkiezingen zijn achter de rug en de coalitieonderhandelingen zijn begonnen. Met GroenLinks, D66, PvdA, GPR Burgerbelangen en de CU. De VVD doet deze keer niet mee. De VVD wacht met belangstelling af hoe de coalitieonderhandelingen verlopen.

Hoe transparant wordt het proces maar belangrijker welke partij gaat waar op inleveren? Thema’s waar de standpunten op uiteenlopen, openhouden van de Posbank en windmolens, zijn ongetwijfeld onderwerp van gesprek. Er is hierop door de partijen, met name GL, PvdA en GPR Burgerbelangen hard campagne op gevoerd en de vraag is dus wie er gaat bewegen.

We wachten af en gaan het zien. Waar de inwoners zich zeker zorgen over moeten maken is de verhoging van de lokale lasten. Dat is zeker een onderwerp bij de onderhandelingen. GroenLinks heeft de afgelopen 4 jaar herhaaldelijk geprobeerd de OZB (Onroerend Zaak Belasting)  met 10 tot 20% te verhogen. En ook de PvdA heeft, tegen coalitieafspraken in, daar pogingen toe gedaan. De OZB in Rheden is laag en ligt onder het Gelders gemiddelde.

Daar heeft de VVD zich altijd voor ingezet maar het lijkt voor GL en de PvdA juist de reden om de OZB te verhogen en is daarmee een doel op zich geworden. Onbestaanbaar! Een veel hogere OZB  zorgt ervoor dat mensen per maand gewoon minder geld te besteden hebben. Geld waar zij hard voor werken. De OZB is een beperkte inkomstenbron van de gemeente en kan gebruikt worden om tekorten in de begroting weg te werken.

Maar onze begroting is sluitend dus is verhoging niet nodig. Wij pleiten juist voor lastenverlichting; zeker in deze tijd met toenemende inflatie, hoge energiekosten en stijgende WOZ- waarde (Waarde Onroerende Zaak = een woning).

Het leven is al duur genoeg. Het kan niet zo zijn dat lastenverzwaring wordt ingezet om bijvoorbeeld klimaatdoelen te halen want het Rijk heeft daar 60 miljard voor beschikbaar gesteld. Wat ons betreft hoeft Rheden hier geen geld meer in te stoppen en daar inwoners voor laten betalen. Maar tijdens ons gesprek met informateur werd duidelijk dat daar wel op ingezet wordt.

Op onze opmerking dat Rheden niet meer geld uit moet geven dan er binnenkomt reageerde hij dat de OZB toch omhoog kan; “er zijn namelijk genoeg dure huizen in Rheden” zei hij. Nogal een uitspraak van een informateur en het maakt duidelijk dat een behoorlijke OZB verhoging, nodig of niet, gewoon gaat gebeuren als het aan GL en de PvdA ligt. Daar hebben hun kiezers dus óók voor gekozen en daar zijn zij zich vast van bewust.

Yola Hopmans

Fractievoorzitter VVD Rheden

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen