Woensdag 17 januari starten nieuwe groepen met de 8-weekse Mindfulnesstraining in Velp!

Foto: MindfulnessVelp - Carolien Aarnink

VELP – Vanaf woensdagochtend en -avond 17 januari starten weer nieuwe groepen met de 8-weekse Mindfulnesstraining (MBSR) in Velp. De training wordt gegeven door Carolien Aarnink, gecertificeerd Mindfulnesstrainer, categorie 1 (VMBN).

In de Mindfulnesstraining leer je stilstaan bij het moment en minder belangrijke dingen los te laten. Daardoor geniet je meer van kleine dingen. Ook ontwikkel je nieuwe vaardigheden om met onplezierige ervaringen om te gaan. Zo krijg je meer grip op je leven en minder last van stress, spanning of angst. De Mindfulnesstraining heeft zijn effect bewezen bij onder andere burn-out en depressieve klachten.

De locatie aan de Overbeeksingel 2A in Velp is goed te bereiken voor de hele regio. Zo komen er deelnemers uit Arnhem, Elst, Huissen, Westervoort, Zevenaar, Rheden, de Steeg, Ellecom, Dieren, Doesburg, Brummen en Zutphen.

MindfulnessVelp - Carolien Aarnink

Mindful versus op de automatische piloot

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je op de plaats van bestemming komt en niets meer van de reis er naar toe kunt herinneren, of dat je je bord leeg hebt gegeten zonder er iets van geproefd te hebben? Of ben je in gedachten al bezig met opruimen, terwijl het feestje nog in volle gang is. Als je erbij stilstaat zal je merken dat je veel tijd ‘op de automatische piloot’ doorbrengt. En dat je vaak in gedachten in het verleden of in de toekomst bent.

Mindfulness helpt je om de momenten van je leven zo volledig mogelijk te beleven, ook de moeilijke. Hierdoor geniet je meer van alle mooie ervaringen, en kun je beter omgaan met de moeilijke situaties in je leven. Mindfulness kun je vertalen met opmerkzaamheid, aandachtigheid. Mindful leven is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot.

Hoe ziet de training eruit?

De Mindfulnesstraining bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten in groepsverband en een intensieve oefendag op zondag. Deze oefendag wordt niet door alle mindfulnesstrainers opgenomen, maar hoort er wel echt bij volgens het officiële wetenschappelijk onderzochte programma. Naast de trainingsavonden oefenen de deelnemers dagelijks thuis.

In de training worden oude vormen van meditatie en bewegingsoefeningen (yoga) gecombineerd met moderne psychologische inzichten. Met behulp van een werkboek en audio-oefeningen, oefen je ‘aandacht’ te midden van de werkelijkheid van je werk, studie, gezin en vrienden.

Vergoedingsmogelijkheden

Omdat Carolien gecertificeerd trainer Mindfulness is (categorie 1 en aangesloten bij de VMBN), zijn er verscheidene mogelijkheden om de 8 weekse training vergoed te krijgen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de training omdat  Mindfulness bewezen effectief is, onder meer bij het beter omgaan met stress. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de training voor mantelzorgers.

Daarnaast zijn er steeds meer werkgevers die deze training voor hun medewerkers betalen, vanuit een vitaliteitsbudget of vanuit het oogpunt van duurzame inzetbaarheid. Kijk voor meer informatie over de training op www.mindfulnessvelp.nl

MindfulnessVelp - Carolien Aarnink

Wetenschappelijk bewezen

De Mindfulness training is 35 jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse wetenschapper. Inmiddels zijn er jaren van onderzoek verstreken en wordt Mindfulness op vele gebieden toegepast. Zo is uit onderzoek aangetoond dat het werkzaam is bij het omgaan met pijnklachten en ziekte, vermindert het slaapproblemen en is effectief bij het behandelen van angst en depressie.

Verder wordt Mindfulness steeds meer toegepast bij professionals in diverse beroepsgroepen om stress en kans op bijvoorbeeld een burnout te verkleinen. Ook bij kinderen wordt Mindfulness ingezet om hun concentratie te versterken en hun zelfvertrouwen te vergroten. Veel mensen volgen de training om tijd voor zichzelf te nemen en bewuster en met meer plezier in het leven te staan.

Vervolgtraining: “Het Jaar rond met Mindfulness”

Veel mensen die de 8-weekse Mindfulness basistraining hebben gevolgd en gemerkt hebben hoe zij ervan geprofiteerd hebben, zijn op zoek naar een vervolg. Om de Mindfulnessvaardigheden weer op te frissen, te verdiepen en te integreren in het dagelijks leven.

De Vervolgtraining “Het Jaar rond met Mindfulness” start op 3 februari en bestaat uit 6 zaterdagochtenden verspreid over het hele jaar 2018. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema. Deze 6 mooie thema’s zullen aan het denken zetten en helpen bewuster te leven. De opdrachten en oefeningen die bij deze training horen zullen ervoor zorgen dat Mindfulness weer een plaats krijgt in het dagelijks leven.

Kijk voor meer informatie over deze Vervolgtraining op: http://mindfulnessvelp.nl/volwassenen/vervolgtraining-het-jaar-rond-met-mindfulness

MindfulnessVelp - Carolien Aarnink

Aandachttraining (mindfulness) voor kinderen en jongeren

Carolien is tevens gecertificeerd kinder- en jongerentrainer en geeft in Velp ook aan kinderen de 8-weekse aandachttraining. In kleine groepen leren de kinderen aan de hand van het beeld van een kikker aandachtig te zijn. Een kikker kan heel stil zitten, maar blijft alert. Hij laat zich niet zo makkelijk afleiden, kiest zelf wanneer en hoe hij reageert. Hij beslist steeds wat er in een situatie nodig is: stil en aandachtig zijn of grote sprongen maken.

De effecten die kinderen noemen na de aandachttraining zijn: beter slapen, minder piekeren, beter ontspannen, meer zelfvertrouwen, beter concentreren en aardiger voor zichzelf. Ook voor jongeren zijn er speciaal aangepaste trainingen. Kijk voor actuele informatie op www.mindfulnessvelp.nl

“Fris voor de Klas”: Mindfulness voor leerkrachten

Speciaal voor leerkrachten is er een Mindfulnesstraining ontwikkeld. Deze training geeft leerkrachten tools om met meer plezier en minder stress voor de klas te staan. En om ook na een schooldag energie over te hebben voor andere leuke dingen. En hier profiteren niet alleen de leerkrachten, maar ook de kinderen in de klas van!

Kijk voor meer informatie op http://mindfulnessvelp.nl/voor-leerkrachten. Het is ook mogelijk om deze training op school met een (deel van) het team te volgen op een tijd die het best past. Geschikt voor docenten van alle schooltypen. Deze training kan ingezet worden als nascholing voor leerkrachten en is opgenomen in het Registerleraar.

 

MindfulnessVelp

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen