Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

VELP – Vinoloog en wijndocent Peter Meijrink heeft zijn wijnwinkel in Velp op 1 september precies 10 jaar. Om zijn zelfstandigheid wat duidelijker naar voren te brengen, gaat hij vanaf nu verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink; nu nog Sauter Wijnen Velp.

De succesvolle samenwerking met Sauter Wijnen uit Cadier en Keer blijft uiteraard. Sterker nog, de komende jaren gaan ze samen op zoek naar nog meer duurzame wijnen.

Duurzaam

Duurzaam staat volgens Meijrink voor minder CO2-uitstoot, voor meer biodiversiteit in de wijngaard en lichtere verpakkingen van de wijn. ‘Iedere wijndrinker kan zijn ecologische voetafdruk direct kleiner maken door bewuster wijn te kopen. Wijn uit Europa bijvoorbeeld, die heeft veel minder transportkilometers gemaakt dan wijn uit Chili of Australië. Dat scheelt nogal wat CO2-uitstoot. En Europa heeft tegenwoordig zoveel te bieden dat de meeste wijnliefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

Kwaliteit

Meijrink legt uit dat zijn samenwerking met Sauter Wijnen voor een belangrijk deel is gebaseerd op hun duurzame assortiment. Sauter kijkt niet alleen of een wijn biologisch is, maar vooral hoe de wijnboer omgaat met de wijngaard en met wijn maken. Dat gaat over onkruid- en schimmelbestrijding, over bemesting, watergebruik, het gewicht van de flessen, noem maar op. Werkt hij duurzaam? Dan is alleen de kwaliteit van de wijn nog belangrijk. Want het moet uiteraard wel smaken.

‘De werkwijze van Sauter past precies bij mijn visie. Ik selecteer mijn wijn(leveranciers) zodanig dat ik over een jaar of vijf een zo duurzaam mogelijk assortiment heb. Dat zijn voornamelijk Europese wijnen die in ieder geval biologisch zijn en waarbij de wijnboer controleerbaar duurzaam met zijn druiven omgaat.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

Bag-in-box

Meijrink geeft als praktisch voorbeeld de verpakking van de wijn. ‘Een ontwikkeling die in Nederland nog niet echt aanslaat, is de bag-in-box. Wijn-in-een-zak-in-een-doos. Meestal is de inhoud van de doos drie liter. Dat staat gelijk aan vier normale flessen die samen zo’n 2,5 kilo wegen. Een bag-in-box weegt nog geen 200 gram! ‘Zo’n bag-in-box past in iedere koelkast en neemt veel minder ruimte in dan vier flessen. Omdat er gedurende het aftappen geen zuurstof bij de wijn komt, is de wijn vier tot zes weken goed houdbaar. Een ander bijkomend voordeel is dat de wijn meestal een stuk goedkoper is – tot wel 25% – dan de flessenvariant.’ Uitdaging is volgens Meijrink wel de beschikbaarheid van goede bag-in-box-wijnen. Afgelopen zomer was een rosé uit de Languedoc de enige wijn die paste binnen zijn kwaliteitsassortiment.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

Jonge wijnen drinken

Voor de hogere wijnen, die zich doorgaans op fles nog kunnen of moeten ontwikkelen, is de bag-in-box (nog) geen optie. Daar staat tegenover dat de meeste wijnen tegenwoordig vooral jong worden gedronken. Zelfs de traditionele bewaarwijnen worden steeds vaker zo gemaakt dat ze al jong gedronken kunnen worden. ‘Om de wijn toch te laten ontwikkelen moet de rijping misschien wel bij de wijnboer plaatsvinden en niet meer op de fles. De meeste wijnconsumenten hebben sowieso geen goede omgeving om wijn te laten ouderen. Zo kunnen straks ook top-Bourgognes en grote Bordeaux als bag-in-box worden verkocht.’ Peter Meijrink denkt graag in mogelijkheden.

Webshop

Hij gaat aansluiten op de trend om meer via het internet te bestellen. Waarschijnlijk zijn vooral de veel verkochte wijnen straks via zijn webshop te koop, maar uiteindelijk gaat Meijrink het liefst voor het persoonlijk contact. ‘Ik ken mijn klanten en weet wat ze graag drinken. Is een wijn niet meer verkrijgbaar, dan heb ik bijna altijd een passend alternatief. Het is wel lastig om dat via een webshop te communiceren. En voor mijn specialiteit, de wijn-spijsadviezen die ik geef, zou dat helemaal een uitdaging zijn. Dus kom maar gewoon naar de winkel.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

Acties

Om het 10-jarige jubileum te vieren, zijn bij Wijnkoperij Meijrink het komende jaar allerlei acties en activiteiten. Houd de website www.wijnenvanpeter.nl in de gaten om niets te hoeven missen.

‘The President’s Choice’

De openingsactie is trouwens een iconische mousserende wijn uit Zuid-Afrika, voor maar €10,00. Deze prachtige ‘vonkelwijn’ werd geschonken bij de inauguratie van Nelson Mandela als president, en bij de presidentiële overwinning van Barack Obama; vandaar de liefkozende naam ‘The President’s Choice’.

Wijnkoperij Meijrink, Rozendaalselaan 22, 6881 LC Velp, Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 18.30 uur en zaterdag 09.00 – 17.30 uur.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

(Tekst: Reinier Broeks)

Peter Meijrink verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen