Ingezonden: Uitgenodigd, in windmolenland

Foto: T.G.N de Molen

INGEZONDEN BRIEF – Als reactie op mijn vorige stukje ‘klap van de molen gehad’  schrijft Joppe Jeroen de Ruiter, raadslid van de gemeente Rheden, op Facebook dat ik zeer korte lijntjes naar de krant heb. Ook zou ik zorgen voor een kloof tussen de politiek en inwoners.

Dat ik een kort lijntje naar Rheden nieuws heb klopt. Dat heet internet. Dat lijntje heeft u en andere inwoners ook en waarschijnlijk een beter/sneller lijntje dan ik.

Om andere lezers te motiveren hun mening te geven het volgende: zie Rheden.nieuws.nl dan de rubriek: Schrijf je mee? We worden uitgenodigd te schrijven! Ook voorstanders van de plannen kunnen schrijven. Tot op heden zie ik echter veel tegenstand zoals bijvoorbeeld Mevrouw Burgers uit Spankeren, overigens in de Gelderlander van 7 Augustus, die tegen zonnepanelen is i.v.m. het grondgebruik ten nadele van het Agrarisch bedrijf van haar zoon. Zou ze bedoelen dat ze voor windmolens is?

Ik hoop niet dat ik voor een kloof tussen de Rhedense politiek en de burgers in- en rondom het zoekgebied in Spankeren zorg want alleen die Rhedense politiek kan die waanzinnige plannen van de wethouder en PURE Energie afwenden. Ik reken op begrip voor onze zorgen en voortschrijdend inzicht van uw kant. Wij zijn er van overtuigt dat de grootschalige plannen meer kwaad dan goed doen en niet passen in ons bijzondere en kleinschalige gebied.

Voor wat betreft de kloof tussen de landelijke politiek en de burgers, buiten alle andere voorbeelden, één naam: Cora van Nieuwenhuizen, per 1 oktober lobbyist van de brancheorganisatie van energie bedrijven. Ook zij was uitgenodigd, maar dan door die bedrijven. Bij alle politieke besluiten aanwezig geweest en dan zonder te blikken of te blozen de overstap. Eerst mocht dat wel. Nu volgens RTL Nieuws van 8 September weer niet. Ze weet de weg in Den Haag. Het komt vast goed voor bv de bedrijven als ENECO die ze vertegenwoordigt, echter de eerder genoemde kloof wordt weer groter. Ook zonder mijn hulp.

De laatste uitnodiging die ik wil benoemen is de uitnodiging van PURE Energie om het project de Bijvanck in Angerlo te bekijken. En raadsleden en klimaatteam gemeente Rheden ook geweest? Een goede indruk gekregen? Of kwam het net niet uit? Mijn vrouw en ik wel, samen met 300 (Zie de Gelderlander van 12 September 2021) andere geïnteresseerden.

We werden voorgelicht over de 30m lange betonnen palen die door de verschillende bodemlagen gaan. Die soms eruit kunnen maar meestal moeten blijven zitten omdat ze als “stop” fungeren i.v.m. de grondwaterhuishouding. In bijvoorbeeld de polder moeten ze blijven i.v.m. het opwellen van het water. Hoe zou dat bij ons zitten in het water wingebied de Veluwe? Moeten ze weg? Wat zou de levensduur van zo’n paal zijn? Hebben die palen geen betonrot en gaat de stopfunctie verloren? Als ze moeten blijven zitten hoe is dat dan over bv. 250 jaar?

Ook werd vol trots gemeld dat er speciaal wegen en een tijdelijke rotonde aangelegd moest worden om de wieken etc. op de locatie te krijgen. Hoe zou dat in Spankeren gaan? Tijdelijke rotonde bij het kanaal? De Broekdijk verbreden en geschikt maken voor zwaar transport? Dus een grote asfaltstrook erdoor? Via de Lichtenbeltweg? Die scherpe bocht? Tijdelijke rotonde in het nieuwe natuurgebied?

Ook moeten er bij elke turbines service plateaus komen. Een grote asfaltvlakte t.b.v. de kranen die eventueel nodig zijn. Zou dat in Spankeren ook moeten? In de weilanden twee asfalt woestijnen?

De Pure Energie medewerker geeft aan dat de slagschaduw afhankelijk van het seizoen tot wel tot 1500 meter zichtbaar kan zijn maar de turbines stilgezet kunnen worden. Hoe zou dat in de ochtend voor de bewoners aan de Broekdijk en Laag-Soeren zijn? Turbines stilzetten? Hoe zou het in de middag voor de bewoners in het natuurgebied aan de Broekdijk zijn. Turbines stilzetten? Hoe zou het in de avond voor de bewoners aan de Kappersweg zijn? Molens stilzetten? Of krijgen we geen last, of staan ze de hele dag stil?

Voor de rest werd er vooral over geld gesproken. De kostprijs van de stroom, de subsidies en de APX. Daar wordt alle stroom verhandeld. Binnen en buitenland. Ook moeten energiebedrijven forecasten wat ze op een bepaalde dag gaan leveren. Wijkt het daadwerkelijk geleverde af dan krijgen de producenten boetes omdat de energiecentrales moeten schakelen. Stel dat PURE energie die dag te weinig geleverd heeft en de Broekdijk heeft last van slagschaduw zal men dan de turbines stilzetten en de boete incasseren?

Er zit een wereld achter waar ik geen enkel benul van had. U wel…….? Ook werd er gemeld dat de kostprijs van zonne-energie in Saudi Arabië een derde is van hier en dat men honderden miljarden investeert in waterstoffabrieken die dan die stroom gebruikt. Men wil de grootste waterstof producent ter wereld worden. Gaan wij onze Rotterdamse haven en ons gasnet gebruiken voor die waterstof? Ik acht de kans groot.

Ik heb de termen overlast, gezondheidsrisico’s en laagfrequent geluid die dag niet gehoord.

Advies: voorstanders, tegenstanders maar vooral u raadsleden, u had toch even moeten gaan kijken. Dan waren uw ogen geopend en u was geschrokken van de impact van de turbines. U had met open mond geluisterd naar de verhalen over het verdienmodel. Laat de landelijke politiek veel zonnevelden plannen maar alleen als er woonruimte, dus een huis onder zit. Of nog liever de hoogte in bouwen dan halen we onze energie uit het buitenland. Dat hebben we altijd al zo gedaan en zal zonder kerncentrales nooit veranderen.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen

Meer ingezonden brieven van T.G.N de Molen zijn HIER te lezen

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij neemt hierbij zelf geen standpunt in.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen