Inkijkje bouwplannen voor nieuw gemeentehuis gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Het gemeentehuis in De Steeg voldoet niet meer aan de huidige normen, eisen en is verouderd. Daarom heeft de raad besloten dat er een nieuw gemeentehuis gebouwd moet worden.

Na de nodige voorbereidingen, aanbestedingstrajecten, en overleggen en klankbordgroepen, is het definitieve ontwerp in beeld. Een prachtig gebouw met veel ramen om te kunnen genieten van de prachtige natuur.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuw gemeentehuis gemeente Rheden in De Steeg

Op 23 november heeft de raad besloten over de varianten die nog mogelijk waren. De voorkeuren zijn inmiddels ingediend, en zodoende is duidelijk hoe het nieuwe gemeentehuis eruit komt te zien.

Het nieuwe gemeentehuis komt op de plek van het bestaande gemeentehuis, maar wordt ongeveer 3.000 m2 kleiner dan het huidige gebouw. Het ontwerp is gemaakt door architectuurstudio DP6.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuw gemeentehuis gemeente Rheden in De Steeg

Ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis beweegt mee met de bochten van de IJssel en de omliggende natuurgebieden. Het gebouw is licht met veel glas, groen en natuurlijke materialen. Er is gekozen voor een gevel van baksteen, dat verwijst naar de vele steenfabrieken die vroeger in de omgeving te vinden waren.

In het gebouw is een grote ruimte met trappen die leiden naar een prachtig uitzicht op Landgoed Rhederoord. Aan de voorzijde kijk je uit op de IJsselvallei. In het lichte atrium is er ruimte voor ontmoeting, om samen of individueel te werken, of om een kop koffie te drinken. Publieksfuncties zoals balies, spreekkamers en trouw- en raadzaal liggen rondom het atrium, met daarachter de semipublieke functies als het eet-werkcafé en het vergadergebied.

De raadzaal is open en transparant en bevindt zich links in het gebouw. In de stenen gevel van de raadzaal komt het wapen van Rheden. Het plafond van de nieuwe raadzaal wordt gemaakt met hout uit de oude raadzaal.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuw gemeentehuis gemeente Rheden in De Steeg

Duurzaam

Het duurzame ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is energieneutraal. Er komen zonnepanelen op het dak, er is hemelwaterinfiltratie en het gemeentehuis verbruikt geen gas.

Wethouder Ronald Haverkamp:

“We gaan circulair slopen. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk materiaal van het huidige gebouw hergebruiken. Het hout van de huidige raadszaal wordt in de nieuwe raadszaal weer gebruikt. Daarnaast proberen we bijvoorbeeld wol van de schaapskudde in Rheden te gebruiken als isolatiemateriaal en willen we het hout van gekapte bomen in Laag-Soeren gebruiken voor het maken van meubels in het nieuwe gemeentehuis.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nieuw gemeentehuis gemeente Rheden in De Steeg

Tijdelijke huisvesting

De balies zijn al sinds de juni verhuisd. Voor een paspoort of een uittreksel kun je inmiddels een afspraak maken in Dieren of Velp. Alle medewerkers zijn eind november verhuisd zijn naar tijdelijke locaties.

Lees ook:

Nieuw gemeentehuis gemeente Rheden in De Steeg

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden