Massale inzet brandweer in Dieren

17 mrt 2014, 22:25 Nieuws
infomiddag
DIEREN - Het dorp kleurde zo ongeveer rood door de vele brandweervoertuigen die op zaterdag 15 maart 2014 in en rond het dorp actief waren, dit vanwege een oefening en wedstrijden.
Oefening
De Gemeentewerf aan de Meidoornlaan was de verzamelplaats voor de voertuigen van o.a. de brandweer. Deze waren hier in het kader van de natuurbrandoefendagen, georganiseerd door de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, die naar Laag Soeren zouden gaan voor een grootschalige oefening.
Burgemeester Arnhem
Eén van de aanwezigen deze dag, op een tankautospuit, was de Arnhemse burgemeester Herman Kaiser. Op zaterdag 22 maart is er weer zo’n dag en zal Rheden Nieuws er bij zijn en verslag doen.
xz6yfgdi76taa1ff8l3hs85vs
Wedstrijden
Het was al weer vijf jaar geleden, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de brandweerpost Dieren, dat er brandweerwedstrijden in het dorp waren. Deze zogenaamde vaardigheidstoetsen worden georganiseerd door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité en de post Dieren was de gastheer voor de twee wedstrijden in de klassen TAS HD en 112.
Er deden in totaal 19 eenheden mee uit de provincie Gelderland en Flevoland.
Vrijdagavond waren er nog de laatste voorbereidingen, juryleden, waarnemers en andere functionarissen van het ABCW kregen een briefing en de wedstrijd werd voorgespeeld.
m2n017pxs2odhy936m5y180zz!]

Baan 1
De leegstaande,voormalige, brandweerkazerne aan de Semmelweisstraat, was de eerste plaats van handeling. De hele dag door was er van alles te zien. Men had wel duidelijk gemaakt aan het publiek dat het om een oefening ging, dit was aangegeven middels pionnen op de hoeken van de desbetreffende straat.
Deze baan was voor de TAS HD. Er was een brand in een gebouw in scene gezet. Er waren mensen binnen en die dienden gered en de brand geblust. Een van de slachtoffers kwam direct al uit zichzelf de staat opgerend, zijn collega diende naar buiten gehaald te worden. Dat viel nog niet mee, daar deze een nogal fors postuur had. Hij werd aan z’n armen naar buiten getrokken. Dit was vanaf de straat niet echt te zien, maar de fotograaf had toestemming dichterbij te komen om zodoende zijn werk te kunnen doen.
Op straat was, de hele dag door, te zien dat er een brandweerauto, iemand van de politie, en ambulancepersoneel aanwezig waren. Laatsten waren medewerkers van o.a. de jeugdbrandweer. Verder liep er een aantal waarnemers en juryleden over het terrein vlak achter de brandweerlieden.
Zij keken hen werkelijk op de handen en maakten rapporten op. Er was een bepaalde tijdslimiet waar binnen alles moest afgehandeld zijn. Bij één van de eenheden maakte de jury een eind aan hun inzet daar zij over de toegestane tijd heen gingen.
cu2guwin5ag5oeubxaatfx3gt
Baan 2
In de Ambachtstraat was een ongeluk , er was een auto van een krik af tegen een pand gereden, deze was in brand gevlogen, er lag iemand onder de auto en binnen waren mensen en gasflessen.
Ook kwamen hier om beurten de verschillende ploegen voor hun inzet, compleet met aanrijden , het kiezen van de opstelplaats en daadwerkelijk blus- en reddingswerk.
Hier waren ook juryleden en waarnemers en een enkele buurtbewoner die kwam kijken wat er loos was. Sirenes waren niet te horen geweest, dat is nu eenmaal niet toegestaan want er is geen levensbedreigende situatie.
klwymvckrd38jo5h0vc4bv30p
Soms kwam er een tweede brandweerauto ter plaatse, deze kwam uit Doesburg en was ter assistentie opgeroepen. Deze wagen had meer middelen bij zich waarmee de auto, met daaronder een slachtoffer, opgekrikt kon worden. Binnen werd, met gebruik van persluchtmaskers een persoon gered, deze werd aan handen en voeten naar buiten gedragen om daar op de gereedstaande brancard gelegd te worden.
Het ambulancepersoneel had niet naar binnen gekund vanwege o.a. de rookontwikkeling.
Bij deze vaardigheidstoets ging het er ook om samen te werken met de collega’s van de ambulance. Hiervoor was een wagen ingezet van de opleiding, met daarop o.a een stagiaire.
ah52ecwqivsgni5691xo4gy9m
De winnaar is …
Aan het eind van de middag waren de wedstrijden, zij het uitgelopen, ten einde. Alle brandweervoertuigen reden naar de kazerne aan de Harderwijkerweg, al waar zij op en langs de weg werden gestald en anders in de zijstraten. In de kazerne stonden geen voertuigen meer. In plaats daarvan tafels en banken , een podium en een bar. Ook was er een tent aangebouwd.
Binnen werd het al gauw gezellig. Alle brandweerlieden hadden zich omgekleed in het gala- brandweeruniform. Dat is toch wel een heel ander gezicht !
Er werd gegeten en gedronken en van sommige brandweerlieden was hun gezin aanwezig. Een DJ draaide muziek. Ondertussen waren de juryleden in beraad en maakten de eindstand op.
Rond een uur of kwart over 7 kwamen dan de ploegcommandant van Dieren en mensen van de wedstrijdorganisatie het podium op. Na een paar toespraken was er dan de prijsuitreiking. Deze zou worden gedaan door burgemeester Petra van Wingerden, maar zij bleek verhinderd.
[!image:dtqj0hczl1toojy5l6y0wc9yn
Zes van de deelnemende ploegen kregen te horen dat zij doorgingen naar de volgende ronde in o.a. Zetten. De ploegcommandant mocht een trofee en een dankwoord, vanwege de goede organisatie en betoond gastheerschap van het Dierense korps, in ontvangst nemen.
Kort daarna vertrokken er al een aantal eenheden huiswaarts, sommigen hadden nog een flinke rit voor de boeg.
Wilt u weten welk korps op welke plaats is geëindigd?
Klik op de bovenste foto voor een uitgebreid fotoverslag

Kijk voor nog meer foto's:
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief