De duurzame wens van Anke komt in vervulling

Foto: gemeente Rheden

VELP – “Afval scheiden en recyclen doen we al, maar het zou leuk zijn als er meer bankjes en spullen te vinden zijn die zijn gerecycled.” Dit was de mooiste duurzame kinderwens die ingezonden werd door de 11-jarige Anke.

Met deze wens won Anke van Gemert (11 jaar) uit de Adelaarsgroep van de Roncallischool in Velp de wedstrijd om de mooiste duurzame kinderwens van de Rhedense Schooldag van de duurzaamheid. Alle 677 kinderen die meededen met deze schooldag zonden een wens in.

Anke vertelt trots: “Ik kwam op het idee voor deze wens door mijn buurman. Hij heeft een gerecyclede plantenbak en maakt dat soort dingen. Ik ben heel blij met de prijs.”

Wens in vervulling

Het was geen vrijblijvende wedstrijd. Gemeente Rheden zorgt ervoor dat de wens van Anke in vervulling gaat. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor gemeente Rheden. Om de daad bij het woord te voegen, wordt er deze lente een bankje uit gerecycled materiaal geplaatst, waarschijnlijk in het Geërfdenpark in Velp, vlakbij de school van winnares Anke.

Ongeveer de helft van de gemeentelijke speeltoestellen is al van gerecycled materiaal. En om recycling te stimuleren verspreidt de gemeente deze week de Afvalkrant boordevol tips over afvalscheiding.

Hiernaast krijgt Anke met haar school een ‘Schoolbank van de duurzaamheid’ uit gerecycled plastic voor op het schoolplein. Deze wordt beschikbaar gesteld door SUEZ Nederland, partner van de Schooldag van de duurzaamheid.

Ambitieus en hartverwarmend

De Rhedense basisschoolleerlingen zijn ambitieus als het om duurzaamheid gaat: “alleen nog elektrische auto’s”, “alle vervuilende fabrieken één dag in het jaar sluiten” en “zonne-energie voor alle mensen” wensen ze.

“De wensen zijn hartverwarmend” vertelt wethouder Nicole Olland. Zij was voorzitter van de jury, die verder bestond uit scholiere en WorldVision ambassadeur Celine Hahne, directeur Marketing Annie de Loijer van SUEZ Nederland en weerman Reinier van den Berg. “De kinderen in gemeente Rheden weten wat ons te doen staat, als we onze omgeving leuker, eerlijker en schoner willen maken.”

Expositie

Van half december tot half januari zijn alle wensen te bezichtigen bij Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten in Rheden.

Schooldag van de duurzaamheid
De Rhedense Schooldag van de duurzaamheid vond plaats op 27 oktober. De bovenbouwleerlingen van 10 basisscholen gingen actief aan de slag met duurzaamheid. ‘Niet praten, maar doen’, was het motto. 30 lokale bedrijven hielpen de kinderen daarbij.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen