Primeur ‘Schooldag van de duurzaamheid’ in gemeente Rheden

Foto: fotobureau de Kracht van Beeld, Jeroen Gosse

RHEDEN – Op maandag 10 oktober vindt voor het eerst in Nederland de Schooldag van de Duurzaamheid plaats in de gemeente Rheden. Een leuke doedag voor basisschoolleerlingen. Ook een aantal leden van het college van burgemeester en wethouders van Rheden helpt die dag een handje mee om aan te geven hoe belangrijk zij het thema ‘duurzaamheid’ vinden.

De dag begint op alle 16 deelnemende scholen hetzelfde met een duurzame work-out onder leiding van instructeurs. Daarna gaan alle kinderen een korte film bekijken waarin weerman Reinier van den Berg hen meeneemt om vanuit de ruimte naar de aarde, de Blue Planet, te kijken.

Met mooie beelden en muziek zien en horen ze wat duurzaamheid betekent voor de aarde, voor de supermarkt, voor hun buurt en natuurlijk voor hen zelf thuis. Het wordt een leuke en gezellige ‘doedag’ waar alles in het teken staat van duurzaamheid.

Er vinden activiteiten plaats zoals het knutselen met voor vogels geschikte pindakaas, nestkastjes timmeren en schilderen, creatief met afval, gezonde voeding en ook proeven, leren over de relatie tussen techniek en duurzaamheid, en er komt op enkele scholen een groene fee langs die wensen komt ophalen voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Videoclip ‘Iedereen die kan wat doen’ Ook is er een lied met een videoclip gemaakt met als titel ‘Iedereen die kan wat doen’. De scholen krijgen het lied en de clip begin oktober aangeboden om alvast te oefenen. Zo kan de dag op een muzikale manier worden afgesloten. Want muziek brengt mensen in beweging en dat is wat er nodig is. Kijk voor de videoclip op www.schooldagvandeduurzaamheid.nl

Groene Doeners Festival
In aanloop naar de Schooldag van de duurzaamheid vindt op zaterdag 8 oktober het Groene Doeners Festival plaats. Dit festival is ook gericht op duurzaamheid en is gratis te bezoeken tussen 11.00 uur en 17.00 uur op Landgoed Larenstein, Larensteinselaan 26 in Velp. Tijdens het festival zijn er activiteiten en workshops rondom de thema’s groen, hart voor jezelf, duurzame materialen en voeding. Kijk voor meer informatie op www.groenedoenersfestival.nl

Programma collegeleden voor de Schooldag van de duurzaamheid:

  • Burgemeester Petra van Wingerden-Boers leest ’s morgens voor uit het boek ‘De Wereld van Plastic’ op basisschool Sint Mauritius in Rheden. Vervolgens gaat zij helpen met het bereiden van een gezonde salade op Rhedense basisschool RhederEnk.
  • Wethouder Nicole Olland leest ’s morgens ook voor uit het boek ‘De wereld van Plastic’ op de Sint Fredericusschool in Velp. ’s Middags is zij aanwezig op basisschool De Holtbanck in Rheden en bouwt zij o.a. mee aan een zandsculptuur.
  • Wethouder Tjebbe Vugts helpt de hele dag bij diverse activiteiten op basisschool De Akker en op basisschool De Vlinder, beiden in Dieren. Hier komt o.a. een gamemaster om een interactief spel te spelen met bovenbouwleerlingen over een samenleving die in een crisis terecht is gekomen en die de leerlingen weer duurzaam mogen maken.
  • Wethouder Constans Pos is in de ochtend op basisschool De Wensvogel in Dieren en gaat o.a. met de kinderen van groep 7/8 mee op excursie naar de Koninklijke Gazelle Fabriek. ’s Middag gaat hij naar de Koningin Emmaschool.

Initiatiefneemster van deze eerste Schooldag van de duurzaamheid is wethouder Nicole Olland: “Ik verheug me ontzettend op deze eerste Schooldag van de duurzaamheid. En ik hoop dat het voor iedereen, zowel leerlingen, docenten, ondernemers als vrijwilligers, een leuke, leerzame en gezellige dag wordt. Het zou mooi zijn als meer scholen dit initiatief gaan overnemen. Zodat één schooldag per jaar in heel Nederland in het teken staat van het leuker, eerlijker en schoner maken van onze wereld.”

Lees ook:

Iedereen-die-kan-wat-doen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen