ELLECOM - Iedereen werd ontvangen in een zaal van Hotel/Restaurant Avegoor met een kop koffie waarna een gids een rondleiding gaf in de gerestaureerde sporthal en vertelde hij over het ontstaan en bouw van de sportzaal.
Hiervoor was grote belangstelling, telkens als er een groep van zo’n 25 à 30 mensen waren, vertrok men richting sporthal waar men zo’n half uur kon rondlopen en vragen stellen aan verschillende gidsen.
Ook was er gelegenheid om de begraafplaats te bezoeken waar drie van de joodse dwangarbeiders zijn begraven. In een zaal van Avegoor hield historica Machlien Vlasboom een lezing hierover en een tweede lezing over Avegoor werd gegeven door Peter Verhoef.
Een sporthal in Ellecom, gebouwd tijdens de oorlog voor mannen van de Nederlandse SS. Het gebouw op landgoed Avegoor is pas aan de buitenkant helemaal gerestaureerd.
In 1940 vorderen de Duitsers landgoed Avegoor, in het voorjaar van 1941 richten ze er een opleidingskamp voor Nederlandse SS’ers in. De jonge mannen krijgen er lessen in politieke, wereldbeschouwelijke en geestelijke onderwerpen. Maar ook een lichte militaire training en goede lichamelijke opvoeding behoort tot het opleidingsprogramma. Alleen is er op het terrein geen geschikt sportveld en ook geen geschikte sporthal. Daarom wordt in 1942 opdracht gegeven voor de aanleg van een sportveld en de bouw van een turnhal. In de zomer van 1942 beginnen Joodse dwangarbeiders met het werk. Om de bouw mogelijk te maken moeten zij het terrein egaliseren en een moeras dempen. Zeer zwaar lichamelijk werk, wat ze onder mensonterende omstandigheden en met slechts twee sneden brood en een kom waterige soep per dag in elf weken weten te klaren. Drie van hen bezwijken aan zeer zware werkzaamheden, onvoldoende voeding en excessief geweld, door de SS'-ers in opleiding.
Lees ook: