Landschapsdag gemeente Rheden 2019

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN/SPANKEREN – Zaterdag 28 september opende wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden officieel De Landschapsdag bij de veerpont aan de Lathumse Veerweg, het fietspad in Rheden. Dit deed hij in het bijzijn van vele vrijwilligers.

Er waren diverse lokaties waar activiteiten werden georganiseerd door diverse organisaties, hieronder enkele van deze lokaties uitgelicht.

Lathumse Veerweg (pad)

Om 09.30 uur werd door de wethouder het convenant ondertekend voor de samenwerkingsverband van gemeente Rheden en IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Hiermee geeft de gemeente aan 2 à 3 keer per jaar een groot deel van de 30 km lange zijdes van de IJssel in de gemeente Rheden schoon van afval te houden, samen met vrijwilligers. Gemeente Rheden is hiermee als eerste IJsselgemeente toegetreden tot het pact van IVN/Schone Rivieren.

Marc Budel:

“We hopen deze morgen een deel van de oever rommel en plastic vrij te maken dat is goed voor het milieu maar ook voor het oudhollandse koeienras zoals de Blaarkoppen en de Lakenvelders van de boeren familie Velders, die hier langs de IJssel lopen.” De familie Velders heeft een boerderij “De Schaapsheuvel“ in Drempt, maar hebben op verschillende plaatsen langs de oevers weilanden waar de koeienrassen grazen. Boer Henk Velders ziet graag een koeienpad door de weide lopen waar wandelaars 2 tot 4 km doorheen kunnen lopen, hij is hiermee in overleg met Rijkswaterstaat, eigenaar van de grond. Er werden vele zakken vol met plastic en andere rommel bijeengeraapt deze morgen.

Info: www.schaapsheuvel.nl en www.schonerivieren.org.

Kijk voor meer foto’s op:

(Tekst gaat verder onder de foto)

IJsselsingel 95 Rheden:

Op deze Landschapsdag waren diverse activiteiten georganiseerd de scouting was vanaf 11.00 uut te bezoeken aan de IJsselsingel op het terrein van Rhevak, er waren verschillende hindernisbanen aangelegd men kon broodjes bakken, knutselen, schminken en nog veel meer. De Rhedense Scouting bakte oliebollen hiermee gingen ze langs de deuren om de kas van de club te spekken. Om 15.00 uur was er live muziek in de tent.

De gemeente stond er met de buurt-keet daar kon men tekeningen bekijken van de plannen om dit gebied opnieuw in te richten in een natuurspeelplaats. Er waren nog diverse ander stands aanwezig zoals De Bijenstal en Rhevak.

Info: www.rhedensepioniers.nl en www.rhevak.nl.

Kijk voor meer foto’s op:

(Tekst gaat verder onder de foto)

Kappersweg 3 Spankeren:

Op deze Landschapsdag was ook de Hoeve de Bonte Bentheimer van Ron en Majola te bezoeken. En kon men een kijkje nemen in de stallen en weide waar de Bonte Bentheimers vertoeven, een bijzonder Nederlands landvarken. Maar er waren ook paarden, koeien, kippen te bewonderen. In het winkeltje Ron Ron, ( de naam is eigenlijk ontstaan toen de dochter op school Franse les had en de betekenis van Ron Ron hoorde namelijk Knor Knor) Voor boer Ron een uitgelezen kans de winkel zo te benoemen. In de winkel word het blije scharrelvlees verkocht, maar ook de eieren van de bijzonder kip soort Chaamshoen.

Het terras was gezellig ingericht waar men kon genieten van thee, koffie, boerenijs of een broodje worst, terwijl de kinderen zich konden vermaken op het springkussen.

Info: www.bontebentheimer.nl.

Kijk voor meer foto’s op:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of  september wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden