Hoe zorgen we voor voldoende zorgpersoneel voor nu en in de toekomst?

Foto: Attent Zorg en Behandeling

Nederland vergrijst en dat geldt ook voor onze regio. De behoefte aan personeel in de ouderzorg groeit hierdoor sterk. Tegelijkertijd is er in onze regio sprake van een krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het aantal potentiële werknemers afneemt.

Bovendien is de beeldvorming over de ouderenzorg niet altijd positief.

Er waren dus redenen genoeg om als zorgorganisatie in deze regio met aansprekende ideeën te komen voor nieuwe medewerkers. Hierdoor is het idee ontstaan om te starten met de Summer School en jongeren zonder zorgervaring een vakantiebaan in de zorg te bieden. Het doel hiervan is om jongeren te enthousiasmeren voor de (ouderen)zorg en hen de kans te geven zich hierop te oriënteren. Natuurlijk is daarnaast het doel om cliënten een mooie zomer te laten beleven, met dank aan extra ondersteuning in de zorg door middel van deze vakantiemedewerkers.

Summer School voor jongeren die echt wat willen betekenen in de vakantieperiode

Begin 2019 is Attent Zorg en Behandeling met de Summer School gestart, waarbij de focus lag op de loopbaanoriëntatie voor jongeren. Ook dit jaar wordt de Summer School weer aangeboden, waarin jongeren in één ‘lesdag’ de basis leren die zij nodig hebben voordat zij op een zorgafdeling als vakantiemedewerker aan de slag gaan. Zo komen zij tijdens deze dag meer te weten over de verschillende doelgroepen binnen de ouderenzorg, komen zij in contact met andere vakantiemedewerkers en krijgen zij voorlichting van een fysiotherapeut over waar zij op moeten letten in het omgaan met cliënten en de handelingen die daarbij komen kijken. Hiermee worden basishandelingen bedoeld, zoals het meelopen met een cliënt naar de huiskamer of iemand verplaatsen met een rolstoel. Ook komen de vakantiemedewerkers dit jaar tijdens de Summer School in gesprek met een cliënt en een directe zorgmedewerker van deze cliënt. Hierdoor krijgen de aankomende collega’s een goed beeld van wat hen te wachten staat en een nog beter gevoel bij de vakantiebaan. Na afronding van de vakantiebaan ontvangen de vakantiemedewerkers een certificaat en krijgen ze de uren van de Summer School en natuurlijk de gewerkte uren betaald.

Vakantiemedewerker ondersteunt op de zorgafdeling

Ondanks deze coronaperiode heeft Attent Zorg en Behandeling er toch voor gekozen om vakantiemedewerkers vanaf 16 jaar op de zorgafdelingen in te zetten. Bewoners verdienen een mooie zomer met voldoende persoonlijke aandacht en fijne activiteiten. De vakantiemedewerkers ondersteunen collega’s op de zorglocatie door hulp te bieden in de huiskamer, zoals het schenken van koffie en thee, het ondersteunen bij maaltijden en het uitvoeren van lichte huishoudelijke werkzaamheden. Natuurlijk is er ook ruimte om een praatje te maken met bewoners en leuke activiteiten te doen. Denk hierbij aan bingo, een bordspel of samen een ommetje maken. Wanneer vakantiemedewerkers zelf leuke ideeën hebben dan wordt dat erg op prijs gesteld. Zo zorgen we er met elkaar voor dat het een geslaagde zomerperiode wordt.

Kijk voor meer informatie ook op: https://werkenbijattentzorgenbehandeling.nl/vacatures/vakantiekrachten-in-de-ouderenzorg.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen