Word jij maatje voor inwoners met een psychiatrische achtergrond?

Foto: Incluzio Rheden

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – Incluzio Rheden is gestart met een maatjesproject voor inwoners vanaf 18 jaar met een psychiatrische achtergrond. Maak jij het verschil voor deze (mede)inwoners?

“We zoeken maatjes voor mensen uit onze gemeente die zelfstandig wonen, maar graag wat extra gezelschap willen en aansluiting zoeken bij onze maatschappij.” 

“Niet voor iedereen is het even makkelijk om aansluiting te vinden in het dagelijks leven en gewoon mee te doen. Soms is het moeilijk om zelf initiatief te nemen om mensen te leren kennen of lastig om alleen naar buiten te gaan. Voor mensen met een psychiatrische achtergrond geldt dit vaak nog meer. Met wat hulp en gezelschap kunnen we ze enorm helpen”, aldus Ingrid Jansen, projectcoördinator en dorpscoach volwassenen bij Incluzio.

Dit doe je als maatje

Een maatje is iemand die er even voor een inwoner is, om te praten of om te luisteren, samen een boodschapje te doen, de stad in, een eindje wandelen of even te fietsen. Waar een inwoner behoefte aan heeft, kan natuurlijk verschillen. Een praatje maken en luisterend oor bieden is vaak het belangrijkste. Het gaat om gelijkwaardig contact vanuit een vrijwilligersrol. Met 1 à 2 uurtjes per week kun je al veel bijdragen.

Ervaring is niet nodig

Het is meegenomen als een maatje affiniteit heeft met de doelgroep, maar dat hoeft niet per se. Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk krijg je een training (Psychiatrie in Vogelvlucht) zodat je weet wat er komt kijken bij het begeleiden van mensen met een psychiatrische achtergrond. De volgende training is op 1, 8 en 15 juni. Ook kun je meedoen aan vrijwilligersactiviteiten, themabijeenkomsten en bijvoorbeeld intervisie. Je doet waardevolle kennis op en kunt ervaringen delen met andere vrijwilligers.

Gratis online theater

Ben je serieus geïnteresseerd of weet je al dat je maatje wilt worden, dan nodigt Incluzio je ook namens MVT en Pro Persona Connect uit om op 25 mei gratis de online voorstelling ‘Hou me Los’ van Nynka Delcour bij te wonen. De voorstelling maakt jongeren, ouders, docenten en professionals bewust van dilemma’s en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers.

Over Incluzio Rheden

Incluzio Rheden bouwt mee aan een samenleving waarin iedereen meetelt en van betekenis is. Samen sterk in Rheden en Rozendaal, dat is waar ze zich voor inzetten. Incluzio werkt in opdracht van de gemeente Rheden. Samen met inwoners en partners maken ze van elk dorp in Rheden en Rozendaal een beter dorp.

Voor meer informatie en aanmelden: www.geldersehanden.nl/o/incluzio-rheden of [email protected].

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden