Maand expositie met werk van 5 beeldend kunstenaars in Velp

Foto: farenhorst

VELP – Van 3 t/m 31 oktober presenteert Nieuwe Ruimte, het Rhedens podium voor beeldende kunst, een expositie met werk van 5 beeldend kunstenaars in de expositie locatie aan de Oranjestraat 36a in Velp.

Maandelijks kiest de ‘kunstenaar van de maand’ een aantal collega’s uit voor een gezamenlijke expositie met een thema. Oktober is de maand van Marike Farenhorst. De titel van de expositie is ‘Menselijk’ en de gastexposanten zijn Margret Goossen, Elka Oudenampsen, Jeanet Willems en Cor Stoel. Allemaal bewegen ze zich op het terrein van de figuratieve kunst of op het snijvlak daarvan.

Gastvrouw Marike Farenhorst volgde een opleiding mode aan de Kunstacademie in Arnhem, belandde in de wereld van het theater, haalde haar diploma docent beeldende kunsten en doceert op de Vrijeschool Zutphen Textiele werkvormen. Uiteindelijk werd textiel ook het materiaal waarmee zij zich uitdrukt in haar werk. Of het nu portretten, landschappen of keramiek is, textiel duikt altijd weer op als de rode draad.

Margret Goossen studeerde aan de AKI in Enschede. Goossen werkt figuratief met een verrassende twist. Ze verzamelt uit tijdschriften en kranten afbeeldingen van mensen en stelt zich de vraag of perfectie of schoonheid wel zo interessant zijn. De afbeeldingen worden overtekend, bekrast, gescheurd, beschilderd of ze drukt ze weer af. Uiteindelijk is het antwoord op de aan haarzelf gestelde vraag glashelder.

Collages vormen het beginpunt voor de schilderijen van Elka Oudenampsen. Zij gebruikt hiervoor plaatjes uit glossy tijdschriften, ordent de losse stukjes en door het spelen met vorm, kleur, compositie en textuur ontstaan er nieuwe figuren en gezichten die zijn opgebouwd uit eenvoudige, elementaire vormen. De vluchtigheid van de modebeelden in de tijdschriften wordt bij Oudenampsen omgebouwd tot een universeel en bijna abstract beeld. Zij houdt ervan een vast kijkpatroon in de war te sturen. Figuratieve kunst op het snijvlak.

Jeanet Willems rondde in 1994 haar studie Vrije Kunst af aan de HKA maar knipt al sinds 1976 in papier en maakte in 1984 het silhouetknippen tot haar hoofdberoep. Een bijna vergeten portretkunst die door Willems en haar collega’s nieuw leven werd ingeblazen. Er trokken al duizenden profielen aan haar voorbij, maar het blijft haar fascineren. Geen mens is hetzelfde en elk profiel tilt een tipje van de individuele sluier op. Tegelijkertijd neemt zij de vrijheid om op een subtiele manier haar persoonlijke waarneming erbij te knippen.

Cor Stoel, de grand old lady van de 5 exposanten, studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tussen 1970 en 1990 werkte ze voornamelijk met textiel. Na 1990 verschuift de nadruk in haar werk naar tekenen en schilderen. Cor Stoel is eigenlijk een verhalenverteller die daarvoor de beeldende kunst en de poëzie als vehikel heeft gekozen. Al haar schilderijen hebben een verhalend element en dat geldt zeker voor haar ‘tekeningetjes’. Haarscherpe observaties met behulp van enkele zwarte lijnen. De tekeningetjes maakte ze altijd al maar gooide ze meestal weg. Als er weer een lade vol was werd die omgekieperd in de vuilnisbak. Die tijden zijn voorbij, zo is te zien op de expositie.

De expositie is te bezoeken op zondagen van 12.00 – 17.00 uur. Tijdens de finissage op 31 oktober, is er tussen 14.00 en 17.00 uur gelegenheid om in een passende kleur ad. € 7.50 het persoonlijk profiel te laten vereeuwigen door ‘Jeanette Silhouette’. De finissage vindt plaats in het gebouw van de Protestantenbond aan de Dr. Fabiusstraat 12 in Velp.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen