Vergunningsvrij! Koeien in de wei!

REGIO – 30 mei 2022 is de actiedag ‘Koeien uit de wei’ georganiseerd door veel boeren in Nederland. Uit protest, tegen de nieuwe regelgeving om een extra vergunning te moeten aanvragen om koeien in de weide te laten, hielden zij deze dag de koeien binnen.

Ook de Velpse boer, en lid van LTO Noord afdeling Zuid-Oost Veluwe, Wilco Nieuwenhuis en deed mee aan dit boerenprotest.

“Vergunningsvrij Koeien in de wei”, aldus Wilco!

“In de landbouw worden wij op dit moment geconfronteerd met de meest vreemde regelgeving. Honderden jaren lopen er in Nederland al koeien in de wei, daar zijn we wereldberoemd mee. Elk jaar streven we er naar om meer koeien in de wei te krijgen door opgestalde koeien bij boeren zo ver te krijgen dat ook die weer de wei in mogen. Dat is waanzinnig succesvol, al heel erg lang. Tot nu dan.

Nu is er door een rechter bepaald dat boeren een vergunning nodig hebben om koeien te weiden. Iets wat compleet indruist tegen de in onze ogen maatschappelijke wens meer koeien in de weide te hebben. En ook compleet indruist tegen de gangbare praktijk in Nederland waar ook al heel veel koeien buiten lopen”.

Ludieke actie in Arnhem

Vorige week reed Wilco met zijn zoontje naast hem door Arnhem. “Daar is een rotonde, vlakbij het RDW gebouw, waar twee kunstkoeien in een soort van kunstweide staan. Zijn zoontje zei tegen hem, “Pap, als we in Nederland zo door gaan hebben we straks dit soort rotondes nodig om ons te herinneren aan het landschap zoals het hoort te zijn in Nederland…. Pap, deze koeien staan nu hier in de wei, deze moeten gewoon ook op stal. Wilco zei; kom jongen, ik kan die koeien hier toch niet weg nemen en op stal zetten?”

Nou, dan moet de stal maar hier naar toe.

Ze zijn toen direct doorgereden naar een collega, hebben een partytent geregeld, en de vergunning werd aangevraagd bij gemeente Arnhem. Maandag 30 mei 9.30 uur kregen ze die vergunning van de gemeente Arnhem door een zeer enthousiaste medewerker van de gemeente Arnhem die hen groot gelijk gaf.

Koeien op de rotonde op stal

In een korte tijd moest de actie vorm krijgen. Om 12.00 uur werd de tent opgezet met de twee zelfgemaakte spandoeken. De positieve reacties kwamen al snel.  Veel mensen toeterden in het voorbij rijden en staken hun duim op, sommige reden er zelfs een extra rondje voor.

Dat doet wat met je. Wij hebben als boeren echt even wat positiviteit opgesnoven. Voor ons heeft het aangetoond dat er veel mensen zijn die het nodig hebben van een vergunning voor het weiden van koeien ook de wereld op zijn kop vinden. Bedankt nog daarvoor!!!!”, namens Wilco Nieuwenhuis.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen