De paddentrek is weer begonnen!

Foto: Paddenwerkgroep Rheden

Misschien heb je hem al zien staan? Het paddenscherm aan de Middachterallee tussen De Steeg en Ellecom staat sinds zaterdag weer. Meteen de eerste dagen hebben de vrijwilligers al tientallen padden veilig de weg overgezet.

Daarvoor het is scherm bedoeld: zorgen dat de padden, kikkers en salamanders heelhuids de weg overkomen. Elke lente gaan de dieren vanuit het bos aan de ene kant van de Middachterallee op weg naar de poel die aan de andere kant van de weg ligt. Daar leggen ze hun eitjes. Een levensgevaarlijke tocht, waarbij veel padden de overkant niet halen omdat ze worden overreden.

Veilig naar de overkant

Het scherm zorgt voor een veilige oversteek. De pad komt vlak voor de weg het scherm tegen waardoor hij niet verder kan. Hij hupst dan door naar links of rechts en komt terecht in een van de emmers die langs het scherm zijn ingegraven. Elke ochtend en avond checken de vrijwilligers van Paddenwerkgroep Rheden de emmers en brengen alle gevonden padden, kikkers en salamanders naar de overkant. Als het koud is of droog dan lopen de padden niet, maar bij warm en nat weer kun je tientallen padden vinden.

Al tweehonderd padden overgezet

Dit jaar is al goed begonnen met in bijna een week tijd al ruim honderd overgezette padden aan de Middachterallee en de Harderwijkerweg in Dieren. De vrijwilligers hopen dat dat een goed teken is. De afgelopen jaren waren er namelijk maar weinig padden. Dat heeft allerlei oorzaken: de intensieve landbouw, droogte, padden hebben steeds minder leefruimte en door de afname van insecten is er steeds minder te eten voor ze.
Wil je weten hoeveel padden er op dit moment zijn overgezet? Kijk dan op https://paddenrheden.simplesite.com/448283162

Wat kun jij doen?

Het gaat niet goed met de padden in Nederland. Wat kun jij doen om de padden te helpen? Maak een vijver(tje) in je tuin! Maar zonder goudvissen of andere vissen die andere dieren opeten, want die weten wel raad met kikkervisjes. Een paar goudvissen eten al die kikkervisjes in een mum van tijd op. Meer tips vind je op https://www.visdief.nl/hoe-lok-ik-amfibieen-naar-mijn-tuin

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen