Bevrijding Velp 2e Wereldoorlog gevierd en herdacht bij Monument voor moedige mensen in WO2

VELP – Afgelopen zaterdag 15 april was Rozendaal het startpunt van de bevrijdingsrit die tevens door alle dorpen van gemeente Rheden trok. Die bevrijding wordt iedere vijf jaar herdacht met een zogenaamde Bevrijdingsrit, aangezien die de vorige keer niet heeft plaats kunnen vinden vanwege corona werd de rit in 2023 georganiseerd.

In Velp werd even stilgestaan bij de Overtuin, waar doeken met foto’s te zien zijn die door Fotograaf Marc Pluim zijn gemaakt met aan de ene zijde een beeld van de oorlog en de andere zij, naadloos in elkaar overgegaan, het beeld van nu. Op de Overtuin zongen zangeressen van Afternoon Delight en speelde Harmonie Unisono.

Bij het Monument voor moedige mensen in WO2, stopte de stoet even, stapten burgemeesters Ester Weststeijn en Carol van Eert uit de voortuigen en bleven tevens de Seaforth Highlanders Pipes and Drums, de Arnhem Band (scouts) en het Velpse Pretorkest om de beurt spelen. Hierna waren er toespraken van Gety Hengeveld en beide burgemeesters.

Er werden ook vier kinderen van de Roncallischool geïnterviewd door de heer Dion van der Berg van Pax for Peace, hij is kleinzoon van het echtpaar Van der Berg van Jeruzalem 31, een echtpaar met 5 zonen dat 14 Joden verborg in een helft van dubbel huis tijdens de Tweede Wereldoorlog!

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bevrijding Velp 2e Wereldoorlog gevierd en herdacht bij Monument voor moedige mensen in WO2

Als laatste werden er bloemen gelegd door diverse organisaties en beide burgemeesters en kregen alle aanwezigen ook de mogelijkheid een bloem neer te leggen bij het monument.

Na deze herdenking kon men in de Elleboog van Nieuw Schoonoord genieten van een kopje thee en/of koffie en iets lekkers en kon men kijken naar oude beelden van de bevrijding die gemaakt zijn door Dr. Van Griethuysen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Bevrijding Velp 2e Wereldoorlog gevierd en herdacht bij Monument voor moedige mensen in WO2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen