Herdenking op Begraafplaats Heiderust en Gedenkpark Rheden

RHEDEN – Op maandag 17 april werd de herdenking gehouden op Begraafplaats Heiderust en Gedenkpark aan de Lentsesteeg 21 in Rheden, dat op 16 april de gemeente Rheden 78 jaar geleden werd bevrijd, hierbij was het college van B&W en de burgemeester van Rheden aanwezig.

Om 10.00 uur heette het Comité Heiderust 16 april Cees van der Zwaard het college van B&W en de burgemeester, veteranen, verschillende basisscholen en het Rhedens Senioren Orkest, van harte welkom. Waarna hij het woord gaf aan burgemeester Carol van Eert.

Burgemeester:

“Welkom allemaal, ik ben blij dat er zo velen hier bijeen zijn gekomen, vooral de kinderen van de basisscholen, omdat zij niet mogen vergeten wat voor verschrikkelijke dingen zijn gebeurd in allerlei oorlogen en helaas nu nog in Oekraïne, 78 jaar na dato. Wij mogen blij zijn om hier in vrijheid mogen leven. Oorlogsslachtoffers mogen niet worden vergeten. Dankzij militairen en verzetsmensen leven wij in vrijheid. Velen van hen hebben hiervoor hun leven gegeven. Anderen hebben vreselijke herinneringen aan de oorlog overgehouden.”

Toespraak veteraan adjudant Lion van der Most:

“Ik ben hier vandaag met mijn manschappen die gewond of anders terug zijn gekomen van een oorlogsmissie en revalideren om straks weer inzet te kunnen worden om hier of elders in de wereld de vrede te bewaren.”

Scholieren:

Een aantal kinderen van verschillende scholen lazen gedichten/verhalen voor. Waarna gezamenlijk “We shall overcome“ werd gezongen, staand en hand in hand.

Kranslegging:

Burgemeester Carol van Eert en wethouder Gea Hofstede legde als eerste een krans bij het monument, gevolgd door twee veteranen en door de scholieren zij legden bloemen neer bij de verschillende monumenten. Waarna de taptoe werd geblazen gevolgd door 1 minuut stilte. Het Rhedens Senioren Orkest speelde hierna het 1e couplet van het Wilhelmus.

Defilé:

Als afsluiting liepen alle aanwezigen langs het monument. Daarna was er koffie en frisdrank en kon men nog ongedwongen samenzijn en werd om 10.45 uur de bijeenkomst afgesloten.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen