Woonzorgvisie 2023, ‘Blijfwijken’ voor jong en oud in gemeente Rheden

Foto: Thomas Wolter, Pixabay

RHEDEN – Iedereen moet zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de eigen wijk. De gemeente Rheden wil daarom ‘Blijfwijken’ maken met voldoende geschikte woningen voor senioren en een zorgnetwerk in de buurt.

Dit staat in de nieuwe Woonzorgvisie die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

In Velp, Rheden en Dieren wil de gemeente ‘Blijfwijken’ maken

Een Blijfwijk is een wijk waar mensen hun leven lang kunnen blijven wonen met alle zorg die ze nodig hebben. Samen met inwoners, zorgorganisaties en woningcorporatie Vivare wordt in deze wijken een woon- en zorgnetwerk gevormd.

In een ‘Blijfwijk’ wonen jong en oud door elkaar heen

Voor senioren zijn er geschikte woningen. De buitenruimte is geschikt om er met een rolstoel of rollator op uit te gaan en er komen aantrekkelijke ontmoetingsplekken in de wijk. Senioren wonen bij elkaar in de buurt, zodat zorg aan huis geleverd kan worden, ook met weinig personeel. Voor senioren die het echt nodig komen er voldoende woonplekken in een zorginstelling.

Sterke buurtnetwerken
De gemeente wil de ondersteuning zo dicht mogelijk bij de inwoner organiseren en zorgen voor een omgeving waarin mensen omzien naar elkaar. Daarvoor worden sterke buurtnetwerken opgezet waarin inwoners elkaar helpen. Iedereen kan in de dorpshuizen terecht, ook mensen met een zorgvraag. Voor wie het nodig heeft moet er ook professioneel zorgaanbod zijn. Om ook in de toekomst iedereen op een passende manier te kunnen ondersteunen, gaat de gemeente nog meer samenwerken met woon-, zorg- en welzijnspartijen.

“We willen dat iedereen zo lang mogelijk kan blijven wonen in de eigen wijk. Ook als je zorg of ondersteuning nodig hebt. We geloven erin dat je langer gezond blijft als je in je eigen omgeving kunt blijven wonen, waar je de mensen kent en kunt ontmoeten, en waar mantelzorg dichtbij is. Met de nieuwe Woonzorgvisie werken we toe naar een inclusievere leefomgeving voor onze inwoners”, zegt wethouder Gea Hofstede.

Besluitvorming

De nieuwe Woonzorgvisie van de gemeente Rheden is in samenspraak met bewonersorganisaties, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en vastgoedpartijen tot stand gekomen. Het is nu aan de gemeenteraad om de Woonzorgvisie vast te stellen. De Woonzorgvisie staat op 13 juni 2023 op de agenda van de voorbereidende raadsvergadering. Op 27 juni neemt de raad een besluit over de Woonzorgvisie.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen