Rhedens Dorpsbelang overhandigt resultaten dorpsschouw aan wethouder Gea Hofstede  

Foto: Rhedens Dorpsbelang

RHEDEN – Het bestuur van Belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang (RD) heeft de eindrapportage  van de eerder dit jaar gehouden dorpsschouw aangeboden aan wethouder Gea Hofstede. Dat gebeurde tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering op woensdag 7 juni 2023.

De schouw vond plaats in de maanden maart en april waarbij alle straten in het dorp zijn  gecontroleerd op de thema’s schoon, heel, veilig en mooi en voor zover het de openbare ruimte  betreft. Er is in hoofdzaak gekeken naar zaken waar de burger echt last van heeft. Chris van Zwam, coördinator van de dorpsschouw gaf namens RD een presentatie van de  resultaten en overhandigde aansluitend het eindrapport aan zowel wethouder Gea Hofstede als Freddy van Lee, Gastheer/senior medewerker Buurtbeheer van de gemeente Rheden.

Van Zwam:

“In algemene zin ziet de openbare ruimte in het dorp Rheden er redelijk tot goed uit.  Maar er zijn verbeterpunten. Bewoners, woningcorporatie en de gemeente hebben allemaal een rol om hun dorp schoon, heel, veilig en mooi te houden”. 

Wethouder Gea Hofstede:

“Ik ben heel blij dat zoveel vrijwilligers energie hebben gestoken in de  uitvoering van deze schouw en samen de verbeterpunten in het dorp in kaart hebben gebracht. Dat zegt heel veel over jullie betrokkenheid bij dit mooie dorp. Net als bij de vorige schouw gaan we nu bekijken welke zaken we snel kunnen oppakken en voor welke we wat meer tijd nodig  hebben.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsschouw Rhedens Dorpsbelang

Trottoirs belangrijkste speerpunt in verbetering

De belangrijkste conclusie is dat trottoirs voor voetgangers en mensen met een rolstoel, rollator of  kinderwagen moeilijk begaanbaar zijn. Het kent verschillende oorzaken, zoals veel tuinen waarbij  beplanting, hagen en bomen op en boven het trottoir groeien. Soms is nog niet de helft van het  trottoir begaanbaar. Daarnaast vormen verzakte en scheve stoeptegels, in de weg staande bomen en wortelopdruk  een belemmering. Een verlaagde stoeprand voor blinden en mensen met een rolstoel of  kinderwagen is op meerdere hoeken van de straat in een klein deel van het dorp niet aanwezig. De bestrating in het dorp verdient eveneens aandacht. Door schade en gepleegde reparaties aan  het wegdek wordt het straatbeeld er niet beter op. De resultaten van de door de gemeente  geplande weginspectie (in juni- juli a.s.) lijkt interessant om samen te evalueren.

Actieve rol voor dorpsbewoners

Voor een snelle opvolging van reparatie aan de openbare weg en het trottoir dient er beter te worden gecommuniceerd over hoe de dorpsbewoners een melding over schade kunnen  doorgegeven aan de gemeente. RD pleit voor uitgifte van een sticker met informatie hoe men een  melding kan doen (de app Fixi, Whatapp, website gemeente Rheden, telefoon).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsschouw Rhedens Dorpsbelang

Wrakken

Op enkele wegen zijn oude/defecte voertuigen langdurig geparkeerd. Ook wordt in de tuin van  een woonhuis schroot opgeslagen. Het lijkt op het oneigenlijk gebruik van de openbare weg, niet  toegestane activiteiten en wekken veel ergernis op bij dorpsbewoners. Er wordt hiervoor gevraagd om een actieve rol van de afdeling “Toezicht en Handhaving”. Datzelfde geldt voor op- en over het trottoir groeiend groen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsschouw Rhedens Dorpsbelang

Panden geven storend aanzien dorpsentrees

Echt storend voor het aanzien van het dorp zijn de al jaren niet bewoonde panden aan de noordelijk entree van het dorp (locatie oude apotheek) en zuidelijke entree (dichtgetimmerde panden aan de Oranjeweg). De gemeente wordt gevraagd daar aandacht aan te besteden.

Mooie plekken in het dorp

De afgelopen paar jaar zijn er ook verbeteringen aan het dorp gerealiseerd die zeker niet over het  hoofd zijn gezien. Voorbeelden zijn het Dorpspark Rheden (project Zuidflank) met nieuwe brug en  wandelpad langs De Laak, het vernieuwde speelterrein aan Koningsland en veiliger gemaakte  spoorwegovergangen. De mooist onderhouden tuin was volgens de schouwers bij het pand  (voorheen Mauritiuskerk) in de Mauritiusstraat.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsschouw Rhedens Dorpsbelang

Het volledige eindrapport van de dorpsschouw is eerdaags op de website van Rhedens Dorpsbelang te downloaden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dorpsschouw, Rhedens Dorpsbelang, Gea Hofstede,

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen