Cursus Velpologie 2.0 “Bijzonder Velp” in De Paperclip

Foto: je bent Velpenaar als FB

VELP – Na het succes van de cursus Velpologie, die in totaal 7 keer werd gegeven, is er in het afgelopen voorjaar een vervolg: Velpologie 2.0 met als thema “Bijzonder Velp” gegeven. Ook voor deze cursus was veel belangstelling.  Ze kunnen deze cursus in het najaar nog een keer aanbieden in ontmoetingscentrum De Paperclip in Velp.

Het is een reeks van lessen die nader ingaan op bijzondere plaatsen of aspecten van Velp.

Informatie en aanmelden

Het programma is als volgt:

4 oktober: “De Oude Jan”. Waarom ligt de Oude Jan op deze plek en hoe zag het er daar uit in de loop van de tijd? En wat gebeurde er zoal in en om de kerk? Langere tijd werd er buiten onder de gerichtslinde recht gesproken. Meer dan een eeuw was de Oude Jan helemaal geen ‘godshuis’, maar o.a. een ‘naai- en spinschool’, werden er Belgische vluchtelingen opgevangen, was er een gaarkeuken en een bibliotheek. Het had niet veel gescheeld of het kerkje was in de vorige eeuw afgebroken….Martin neemt u mee in de afwisselende en roerige geschiedenis van de Oude Jan, tot op de dag van vandaag.

Spreker Martin Idema, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Jan. Vanaf het moment dat Martin Idema in Velp kwam wonen (1976) is hij actief betrokken bij tal van maatschappelijke organisaties in de gemeente Rheden en in het dorp Velp. Tijdens de vele (36) jaren dat hij bestuurslid was van de Stichting Behoud Karakter Velp heeft hij het dorp en zijn geschiedenis goed leren kennen. Als bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Oude Jan is hij sinds 1999 betrokken bij de activiteiten in en rondom dit 12e eeuwse kerkje, verreweg het oudste rijksmonument in Velp. Hij is de samensteller van het in 2014 verschenen boek ‘Onze Oude Jan – Midden in de samenleving’

11 oktober : “Velp in de Tweede Wereldoorlog”. In Velp hebben opmerkelijk veel (ook Joodse)  onderduikers de oorlog overleefd, ondanks dat hier veel Duitsers aanwezig/ingekwartierd waren. Natuurlijk was er ook verraad. Voorafgaand aan de Bevrijding van Velp op 16 april 1945, zijn nog veel doden en gewonden gevallen onder de Velpse bevolking en zijn veel huizen verwoest. Spreker: Gety Hengeveld, voorzitter van de Stichting Velp voor Oranje, voorzitter Comité Monument moedige mensen in WO2 en auteur van het boek “Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed verzet en onderduikers.”.

25 oktober Landgoed en kasteel Biljoen. Spreker: Jeanine Perryck heeft over de volle breedte van het erfgoeddomein gewerkt, als streekconservator Noord-Holland, adviseur bestedingen bij het Prins Bernard Cultuurfonds en tot 2022 bij Geldersch Landschap & Kasteelen als hoofd van het team van conservatoren en het collectiebeheer.

1 november: “Begraafplaatsen in Velp”. In Velp zijn meerdere begraafplaatsen: de RK-begraafplaats aan de Bergweg, de begraafplaats van de Zusters van de Goede Herder op het terrein van Hogeschool Van Hall Larenstein en de oude begraafplaats aan de Reinaldstraat. De sprekers nemen u mee in de geschiedenis van en wetenswaardigheden over deze begraafplaatsen. Ze zullen daarbij het langste stilstaan bij de oude begraafplaats. Sprekers: Tertius Middeldorp en Elsbeth Bodde. Tertius is werkzaam in het HR gebied en secretaris van de Stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp (SOBRV). Elsbeth werkt als productmanager bij een IT bedrijf, heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is voorzitter van SOBRV.

8 november: Bijzondere aspecten over de wijken van Velp en hun bewoners: onder andere over villawijken en arbeiderswijken, over de Amsterdamse school in Velp-Noord en de Amsterdamse school in Velp-Zuid. Over repatrianten en dienstbodes. En hoe zit dat eigenlijk met Noord en Zuid? Over tuindorpen en over de wederopbouw. En welke wijken kwamen er niet in Velp? Over grenswijzigingen en boeren. En nog meer want we kammen ons bijzondere dorp van links naar rechts en van Noord naar Zuid uit. Spreker: Hans Witt, voormalig directeur van VMBO ‘t Venster en de ISK (Internationale Schakelklassen) in Arnhem, vanaf de jaren ’80 lange tijd raadslid in de gemeente.

15 en 18 november  Een wandeling langs de Rozendaalse Beek: Rozendaal en Velp als industrieterrein. Hierbij wordt het een en ander verteld door Geerd Wyrdeman van de Bekenstichting (Stichting tot Behoud van Veluwse Sprengen en Beken) . De wandeling gaat vanaf de vijver voor het kasteel in Rozendaal, zoveel mogelijk langs de beek, tot aan het restaurant de Watermolen aan de Kennedylaan in Velp. Onderweg wordt verteld over het ontstaan en het gebruik van de beek en gekeken naar de plekken waar watermolens hebben gestaan. De molens werden voor allerlei doeleinden gebruikt zoals graan malen, papierfabricage, koperslaan enzovoort. Al naar gelang de technische en economische ontwikkelingen veranderde het gebruik in de loop der eeuwen.

Tijd: op 15 november van 13.30 uur tot 16.00 uur, op 18 november van 10.00 uur tot 13.30 uur

Informatie en aanmelden

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen