FUN-middag: gratis sport, spel en uitdaging voor alle jongeren uit de Rheden en Rozendaal

Foto: MVT

RHEDEN – Gratis FUN-middag voor alle jongeren van 10-15 jaar uit de gemeente Rheden en Rozendaal

Opgroeien met een familielid met een ziekte, handicap of psychische aandoening kan tijd, aandacht en energie vragen. Vanwege het zorgen voor en het zorgen maken om de ander. Omdat bijvoorbeeld de vader angstig of somber is of de moeder verslaafd is aan alcohol. Of omdat een zusje een spierziekte heeft of een broertje autisme. Natuurlijk helpt ieder kind en elke jongere in huis meestal wel een handje mee. Maar wie opgroeit met een familielid dat zorg nodig heeft, heeft vaak meer en andere taken en verantwoordelijkheden. Dat noemen we mantelzorg. En 1 op de 4 kinderen en jongeren groeit op met zorg voor een ander en zo krijgen zij vaak heel wat voor hun kiezen.

Dat maakt dat ontspanning en even loskomen van de zorg die deze jonge mantelzorgers bieden, heel belangrijk is. Om die reden organiseert MVT samen met o.a. Incluzio en Pro Persona Connect op woensdag 18 oktober, van 13.00 tot 15.30 uur, in de herfstvakantie, een gratis fun-middag met sport en spel. Deze middag is voor alle jongeren van 10-15 jaar uit Rheden en Rozendaal.

Op het programma staan de sweeper, een free fall, voetbal-dart en nog veel meer.

De deelnemers krijgen na afloop een goodiebag met leuke gadgets en een flyer met tips en een paar vragen over ‘wanneer ben je jonge mantelzorger?’ Jongeren die mantelzorger zijn en dit kenbaar maken, ontvangen op een later moment nog een extra presentje. Ook anderen in de omgeving van deze jongeren, huisartsen, praktijkondersteuners, hulpverleners, de voetbaltrainer of buren mogen een jonge mantelzorger aanmelden voor deze waarderingsactie via [email protected]

Deze Fun-Middag is de aftrap van een campagne rond de jonge mantelzorgers.

In samenwerking met scholen en hierboven genoemde betrokken partijen is het plan om een speciaal hiervoor ontwikkeld lesprogramma met een film in te zetten. Ze kiezen hierbij deze keer voor de bovenbouw van de basisscholen. Na de film wordt het gesprek over dit thema op gang gebracht. Kinderen kunnen zichzelf herkennen en hun zorgen delen met iemand die zij vertrouwen. Ook voor de omgeving is het van belang dat deze groep jongeren in beeld is. Duidelijk moet zijn dat het helemaal niet erg is dat een kind af en toe voor een gezinslid zorgt, dat is zelfs heel normaal. Maar een kind moet daarbij wel gewoon kind kunnen zijn, zonder zichzelf continu weg te moeten cijferen.

Als er tijdens de campagne behoefte blijkt aan meer contact tussen de jonge mantelzorgers onderling dan gaan de betrokken partijen dit samen met hen organiseren en begeleiden. De gemeenten Rheden en Rozendaal stellen voor de gehele campagne financiële middelen beschikbaar uit het zogenaamde Preventie Akkoord. De Facilicom Foundation doet hierbij aanvullend een mooie duit in de zak voor de Funmiddag.

De Fun-middag vindt plaats in Sporthal de Hangmat, IJsselsingel 7 in Rheden. Toegang is gratis, aanmelden niet verplicht. Nadere informatie: [email protected]

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen