Indrukwekkend eerbetoon aan gefusilleerde mannen in Velp

VELP – Twee burgemeesters, vertegenwoordigers van betrokken organisaties en schoolkinderen brachten een indrukwekkend eerbetoon aan de drie mannen die op 25 oktober 1944, zonder vorm van proces op de Pinkenberg in Velp zijn doodgeschoten.

Jan Klaver, Charles Mozes en Harry Kuyper verzorgden achtergebleven zieken en bejaarden op De Geitenkamp, toen Arnhemmers massaal hun stad moesten verlaten na de slag om Arnhem.

Burgemeester Ester Weststeijn van Rozendaal, burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden en voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje spraken hun afschuw uit over de moord op deze drie jonge, moedige verzetsmensen. Mannen die anderen wilden helpen. En daarmee hun eigen leven riskeerden en dat van hun gezinnen.

Kleinzoon Eric Klaver was ontroerd, vertelde hij, om te zien dat Velpse en Rozendaalse basisschoolleerlingen bloemen legden bij de gedenksteen en hoe zij diep onder de indruk de kogelinslagen in de Geërfdenbank bekeken. Zijn vader en ooms en tantes waren indertijd van ongeveer dezelfde leeftijd als deze kinderen nu. Ze werden ’s avonds na hun arrestatie en verblijf in een Velpse politiecel vrijgelaten. Hij vertelt dat opa Jan Klaver zijn horloge nog aan zijn vrouw gaf. Zijn gezicht was bebloed. Dat beeld zijn de kinderen Klaver nooit vergeten. Pas na de oorlog hoorden ze dat hun vader was vermoord.

Herdenkingsbordje

Op verzoek van de nabestaanden is indertijd besloten de zwerfkei met de namen van Klaver, Kuyper en Mozes niet te plaatsen boven, bij de stenen Geërfdenbank, maar onderaan de Pinkenberg. Dus voor iedereen zichtbaar, aan de rand van de Pinkenbergseweg.

De burgemeesters onthulden dit jaar een bordje bij de steen, met daarop een QR-code met meer informatie en een afgedrukt gedicht door de heer Frits Koning uit Rozendaal. Hij formuleerde de aangrijpende moord op de drie jonge mannen als volgt:

25 Oktober 1944 Pinkenberg

 

Deze steen draagt drie namen

Van barmhartige samaritanen

Drie hechte kompanen

Mannen van ‘t verzet.

Bruutweg op een rij gezet

Met dodend lood doorboord

Drie zielen uit het lijf geschoten.

Trotseerden het gevaar moesten

Hun medemenselijk gebaar

Met de dood bekopen.

Geen naasten om hen heen

Maar moederziel alleen

Tot vuur vlamt uit de lopen.

 

Deze steen draagt drie namen

Brengt ons bewogen met hen samen

En laat voor altijd weten…

Dat wij niet vergeten.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen