Jubileum 100-jarige Wilhelminabank gevierd in Velp

VELP – Met Oranjebitter en Jus d’Oranges werd deze week gevierd dat de elegante Wilhelminabank op de hoek van de Hogeweg en de Van Galenlaan in Velp 100 jaar geleden aan de gemeente Rheden werd aangeboden door Oranjevereniging Velp voor Oranje. Aanleiding was het zilveren regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Jubileum 100-jarige Wilhelminabank gevierd in Velp 26-10-2023

Ook nu prijkte het Oranje-vaandel uit 1894 met de trotse leeuw voor de bank, net als op 4 september 1923. Burgemeester Bloemers accepteerde toen dit bijzondere cadeau ten behoeve van de Velpse gemeenschap met een mooie toespraak voor duizenden aanwezige Velpenaren. Dat is te zien op een foto uit die tijd. ‘Het lijkt wel drukker dan tegenwoordig op de Koningsmarkt’, grapt Nelleke den Boer-Pinxter, de voorzitter van de commissie Oranjes in Velp en organisator van dit evenement.

Historie

Nelleke vertelt in een boeiende toespraak over de 100-jarige historie van de bank. Van het Jugenstil-ontwerp door de Velpse architect Heineman tot en met de restauratie van de bank in 2021. Op initiatief van Stichting Velp voor Oranje, ondersteund door de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal en Behoud Karakter Velp is de bank inmiddels erkend als gemeentelijk monument. Marjolein Sanderman, beleidsmedewerker Erfgoed Rheden, heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Daarom is aan haar de eer gegund om een bloeiende struik te planten en een bordje-met-informatie te onthullen met de volgende tekst:

4 September 1923

Ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina werd deze bank aangeboden door Velp voor Oranje en in dank aanvaard door burgemeester mr H.P.J. Bloemers namens de gemeente Rheden.

100 jaar later is de bank een gemeentelijk monument en ter gelegenheid daarvan is op initiatief van Velp voor Oranje dit bordje geplaatst en een bloeiende struik geplant op 26 oktober 2023 door Drs. Marjolein Sanderman, Erfgoed Rheden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Daarna roept de voorzitter van Stichting Velp voor Oranje, Gety Hengeveld, op tot een vrolijke toost op de jubilerende bank en op de voorspoedige groei van de bloeiende struik met de bijzondere naam: Zevenzonenboom.

Koninklijke fietsroute

De tientallen aanwezigen worden daarna verrast met een doosje Wilhelmina-pepermunt en een folder met een Koninklijke fietsroute door Velp (ook gratis verkrijgbaar bij boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat). En iedereen mag een keus maken uit de (ook heel oude) boeken over Koningin Wilhelmina die op de bank zijn uitgestald. ‘Zo’n gezellige borrel moeten we hier als buurtbewoners vaker organiseren’, concludeert een nagenietende bewoonster van de Hogeweg.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen