Leer alles over de geschiedenis van film tijdens Breek de Week in Bibliotheek Velp

Foto: Denise Jans via Unsplash

VELP – Op woensdag 15 november duik je samen met filmfanaat Johan Wolthuis in de geschiedenis van film. Wat ooit begon als een machine met een smal kijkgat waardoor je een mannetje met een hoed zag zwaaien, ontwikkelde zich uiteindelijk tot epische beelden op het witte doek.

Het begon allemaal in 1893. Toen presenteerde Thomas Edison en William K.L. Dickson de ‘Kinetoscoop’ op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago. Dit was een kijkmachine waar je geld in gooide om vervolgens via een kijkgaatje naar een zeer korte film te kijken. Het apparaat werd al gauw razend populair en stond op kermissen en circussen.

Tegenwoordig kijken we in filmtheaters en bioscopen naar urenlange speelfilms op het grote witte doek, soms zelfs in 3D. Maar ook op onze eigen televisie, tablet en smartphone. Er is dus een hoop veranderd, ook op het gebied van filmtechniek. Van zeer korte filmpjes op de kermis naar indrukwekkende beelden, vaak bewerkt met de computer waardoor alles levensecht lijkt. Denk ook eens aan het geluid: honderd jaar geleden keek iedereen nog naar de zogeheten ‘stomme film’ of stille film. Pas in 1927 zou de eerste ‘geluidsfilm’ zijn entree maken.

Breek de Week

Iedere derde woensdagochtend van de maand is er in de Bibliotheek Velp een gezellige bijeenkomst met een thema. De inhoud varieert van actuele onderwerpen tot verrukkelijke recepten en van creatieve workshops tot inspirerende lezingen. De activiteit vindt plaats van 10.30 tot 12 uur en is gratis toegankelijk, evenals koffie en thee. Aanmelden is niet nodig, maar het mag uiteraard wel. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen