Cheetaruil voor een betere match bij Burgers’ Zoo

Foto: Theo Kruse - Koninklijke Burgers' Zoo

REGIO – Op donderdag 11 januari 2024 hebben Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo twee vrouwtjes onderling geruild, in de hoop op een betere match met het aanwezige mannetje in Arnhem.

De vrouwtjes uit Hilvarenbeek zijn genetisch verwant aan de mannetjes daar, waardoor ze juist in Gelderland wordt gekoppeld aan een niet-verwant mannetje. Het Arnhemse dierenpark heeft vandaag een video vrijgegeven van deze cheetaruil, die je kunt bekijken in het onderstaande filmpje.

Nederlandse coördinator voor Europees populatiemanagementprogramma

Safaripark Beekse Bergen fungeert als coördinator voor het Europese populatiemanagementprogramma voor de cheeta. Dit betekent dat het dierenpark in Hilvarenbeek beschikt over alle gegevens van cheeta’s in Europese dierenparken, en op basis van bloedlijnen de genetische diversiteit van de dierentuinpopulatie zo goed mogelijk bewaart voor de toekomst.

Op zoek naar de juiste klik

In principe leiden cheeta’s een solitair bestaan, vergelijkbaar met andere katachtigen. Mannetjes en vrouwtjes leven gescheiden van elkaar buiten de paartijd, net zoals in het wild. Cheeta’s zijn ook kieskeurig als het gaat om partners, en helaas bleek een vrouwtje van 7 jaar en 3 maanden (geboren in Arnhem) en een mannetje van 5 jaar en 10 maanden (geboren in Dvur Kralové) in het Arnhemse dierenpark geen goede match te vormen.

‘Stutter call’ of ‘Stutter bark’

Mannetjes op zoek naar een vrouwtje produceren een ‘stutter call’ of ‘stutter bark’. Mogelijk stimuleert deze speciale roep zelfs de eisprong bij het vrouwtje. Tijdens de paartijd vinden er in enkele dagen tijd diverse paringen plaats, waarna de interesse in elkaar weer verdwijnt, en de dieren ieder hun eigen weg gaan.

Tijdelijke coalities en natuurlijk gedrag

In het wild vormen groepjes cheeta’s meestal uit moederdieren met bijna volwassen jongen. Het komt ook voor dat jonge mannetjes en/of vrouwtjes uit hetzelfde nest tijdelijk coalities vormen totdat ze succesvol zelfstandig kunnen jagen. Territoria van volwassen mannetjes overlappen die van verschillende vrouwtjes, en tijdens de paartijd zoeken mannetjes actief toenadering.

(Foto: Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo en video: Ruben Huis in ’t Veld / Koninklijke Burgers’ Zoo)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen