Ingezonden: Veel zorgen om heg bij de Joodse begraafplaats in Dieren

Foto: Coen Abram

INGEZONDEN BRIEF – Momenteel is de heg rondom de Rode Beuk bij de Joodse begraafplaats in Dieren in een deplorabele toestand. De heg, die dood is en door de gemeente Rheden, volgens contract met het Nik, onderhouden dient te worden gebeurd niets mee, ondanks diverse verzoeken van omwonenden.

De omwonenden krijgen op vragen geen antwoorden van de gemeente en het Nik dat als eigenaar een hekwerk wil plaatsen op haar eigen terrein krijgt van de monumenten commissie geen toestemming. Deze zegt: “plant eerst maar een nieuwe haag en als deze niet aanslaat dan willen we pas denken aan alternatieven.”Coen Abram

Het Nik dat al voor € 70.000 het Baarhuisje uit erfgoed bestemd project gelden heeft betaald en vanuit de gemeentelijke subsidie voor monumenten geen bijdrage krijgt wegens aanvragen buiten de aanvraagperiode komt niet door de ambtelijke molens heen.

Een gesprek met wethouder Hofman, wat heeft plaatsgevonden, leverde op dat een hekwerk niet is toegestaan. ‘In de Joodse wetgeving is een goede omheining een vereiste en de gemeente is hier niet gevoelig voor.’ De oplossing vanuit de gemeente om eerst deskundigen naar de grond gesteldheid te laten kijken moet op kosten Nik, terwijl diverse partijen aangeven dat het vanwege de wortels een heg nimmer zal aanslaan.

Inmiddels heb ik van bewoners begrepen dat zij de dode heg er ook erg verwaarloosd bij vinden staan en dat dit van geen respect geeft aan de begraafplaats. Zij waren enthousiast over het idee een hek, met daarachter een heg te plaatsen, en hebben zelf aangeboden dat er medebewoners zijn die de heg in samenwerking met de gemeente Rheden willen onderhouden. “Een mooi initiatief van de omgeving.”

Voorbij gegaan wordt aan de overeenkomst van 11 oktober 1966 tussen gemeente en Nik waarin o.a. staat: ‘het onderhoud zal summier zijn en gericht op het voorkomen van woestenij op de begraafplaats, de gemeente zal daartoe de berkenhaag onderhouden’. Iedereen zal gezien de staat van de haag het erover eens zijn dat dit in ieder geval niet goed is gebeurd waardoor de heg nu dood is.

Ingezonden door: Coen Abram, Projectleider Nik erfgoed telt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.­­

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen