Feestelijke herdenking 150 jaar begraafplaats in Ellecom

23 jun , 11:48 Nieuws
feestelijke herdenking 150 jaar begraafplaats in ellecom 2024 1
ELLECOM - Zaterdag 22 juni, ruim 90 bezoekers luisterden aandachtig in de mooie setting van de begraafplaats Ellecom en De Steeg. Aan het woord was Nettie Dekker die vertelde over het jonge knaapje Jantje van Hall die op 13 november 1923 overleed aan een bloedvergiftiging.
Tot enkele dagen terug waren familieleden spoorloos, maar Nettie onthult hoe familieleden zich nu hebben gemeld. Bertil de Klyn die zelf een jonge dochter op de begraafplaats heeft moeten begraven vertelt hoe hij troost vindt in de gedachte van verbondenheid ook voorbij de dood. Voorzitter Edwin Ruigrok benadrukte de betekenis van de begraafplaats en dat een feest, op ingetogen wijze op zijn plaats is, uit dankbaarheid voor het leven van de mensen die hier begraven liggen en voor de mensen die zich inzetten om de nabijheid van de graven bij de twee dorpen mogelijk hebben gemaakt. Hij richtte zich hierbij onder meer tot de mensen die de graven regelmatig bezoeken en op Franz Graaf zu Ortenburg en wethouder Gea Hofstede. Graaf zu Ortenburg is de nazaat van Graaf Bentinck die in 1874 het stuk land schonk waar nu de begraafplaats ligt.
Wethouder Gea Hofstede legde, in haar betrokken verhaal, uit hoe de begraafplaats een plek van rust en stilte is waar mensen behoefte aan hebben, voor hun rouwverwerking. Zij sprak haar grote waardering uit voor de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Toen de vele koorleden van Sursum Corda het lied zongen ‘daar juicht een kinderschaar’ dat honderd jaar geleden ook door schoolkinderen bij het graf van Jantje werd gezongen, zongen verschillende bezoekers zachtjes mee.
Drie kinderen brachten de graftrommel tenslotte naar het graf waar de wethouder en de graaf deze plaatste. Daarna was er koffie en thee, geschonken door Bertus Samberg, en werd er rondgelopen en met elkaar gesproken. Voor heel wat mensen was het ook een weerzien na lange tijd en zo is de begraafplaats ook een bijzondere plek van ontmoeting.
De begraafplaats Ellecom en De Steeg bestaat 150 jaar. Zij vierde dit jubileum allereerst met de restauratie van het graf en de graftrommel van Jantje van Hall.
Op 14 september op Monumentendag is er weer een bijeenkomst op de begraafplaats waar de eerste ideeën van bezoekers worden opgehaald om een plan te maken voor de komende vijf jaar.

Klik op de bovenste foto voor meer foto's.

Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.