Project ‘Achter de balustrade’ in de Heemskerklaan te Velp

VELP – Karlijne Pietersma, bestuurslid van Nieuwe Ruimte, heeft het project ‘Achter de balustrade’ bedacht. Haar oog viel op de Parkflat in de Heemskerklaan.  Een gebouw van rond 1952 en de eerste hoogbouw in Velp.

Veelal krijgen kunstenaars een opdracht voor een kunstwerk in de openbare ruimte en worden de bewoners met het resultaat geconfronteerd, maar daar wilde Pietersma verandering in aanbrengen. Kunst is voor de bewoners en met hun expertise/ ervaringen moeten zij inspraak hebben. Dus geen kunstenaars in de ivoren toren, maar overleg met de mensen waarvoor de kunst bedoeld is.

De kunstenaars van Nieuwe Ruimte werden benaderd met de vraag of zij in samenwerking met een bewoner van de flat een kunstwerk aan de balustrade wilden maken, waarbij ze visualiseerden wat voor persoon er achter die balustrade woont. Lies Sieverding, kunstenaar en tevens bewoonster van de Parkflat, kreeg bijna alle bewoners van de 24 balkons enthousiast om hun balkon beschikbaar te stellen en de dialoog aan te gaan. De gesprekken met de kunstenaars en bewoners hebben, tot beider tevredenheid, plaatsgevonden.

In gezamenlijk overleg is het resultaat aan de balustrade gehangen

Voor zowel kunstenaars als bewoners is dit een bijzondere ervaring en het heeft eveneens gezorgd voor meer verbinding tussen de bewoners. Informatie over de kunstwerken is te zien op een bord dat voor de flat is geplaatst.

De buitenexpositie is de hele maand juli 2024 nog te bekijken

Het Rhedense kunstenaarscollectief ‘Nieuwe Ruimte’ manifesteert zich jaarlijks met een project in de openbare ruimte. Drie jaar geleden was dit ‘Gedroomd uitzicht’ en het jaar daarop het ‘Abri-project’ in het kader van het 450 jarige bestaan van de gemeente Rheden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen