Albert de Vries, woordvoerder wonen PvdA Tweede Kamerfractie, bezoekt Nieuw-Schoonoord

Foto: rheden.nieuws.nl, Theo Jansen

VELP – Je woont fijn en veilig in Nieuw Schoonoord. Zelfstandig zolang dat kan. Je hebt een lekker eigen stekje in de Van Voorthuijsenstraat. En dan dreigt alles verkocht te worden aan een Hongaarse multimiljardair uit Amerika.

Waarom? Wat betekent dat voor mij? Gaat mijn huur omhoog? Raak ik de zorg kwijt waar ik elke maand voor betaal?

Wat is er aan de hand?
In Velp worden sociale woningen verkocht. Vivare zou het geld nodig hebben. En er is minder behoefte, zegt Vivare. Bewoners van Nieuw-Schoonoord en de Van Voorthuijsenstraat in Velp hoorden dat woningbouwvereniging Vivare een deel van hun huizen gaat verkopen aan Quantum Strategic Partners Ltd. Van multimiljardair George Soros.

WonenIn de Van Voorthuijsenstraat wonen veel mensen met een laag inkomen. Een groot aantal van hen is RIBW’er (begeleid wonen). In Nieuw-Schoonoord wonen veel heel oude mensen die in deze opzet nog zelfstandig een veilig bestaan kunnen leiden. In dit complex hebben de bewoners te maken met Vivare dat al drie jaar weigert onderhoud te plegen en zelfs weigert in contact te komen met bewoners. Bij bewoners leeft vooral het gevoel “alles beter dan Vivare!”

Eerst adviseerde de huurdersvereniging en het College van B&W negatief over verkoop van Nieuw Schoonoord en de Van Voorthuijsenstraat. Later toch positief. Naar de beweegreden moeten de bewoners raden. Het ziet er nu naar uit dat de verkoop daarom gewoon doorgaat. Maar op welke termijn? De aanvraag te mogen verkopen heeft Vivare nog steeds niet ingediend. (Zie: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/66005/voorlopig-geen-verzoek-tot-verkoop-in-van-voorthuijzenstraat-velp/)

Nieuwe wet
De PvdA steunt in dit soort situaties bewoners die sociale woningen uit handen van de grootgeldverdieners willen houden. Maar sinds 1 juli is er een nieuwe wet die bewoners, corporaties en lokale politiek de zeggenschap geven over verkoop van sociale woningen.

In Velp lijken de partijen die het voor het zeggen hebben, het eens te zijn over verkoop. Kunnen we daar nog wat aan veranderen en willen we dat? Op maandag 26 oktober van 13.30 tot 15.30 gaat Albert de Vries met u in gesprek in de aula van Nieuw Schoonoord* (inloop vanaf 13.00 uur).

Het gesprek wordt geleid door Walter Jansen, eigenaar van Boekhandels Jansen en De Feijter en het Colofon, graag tot dan!

“Er is genoeg hervormd, de woningmarkt doet het steeds beter…”
(Jacques Monasch, tot voor kort woordvoerder wonen van de PvdA Tweedekamerfractie)

Kijk voor eerdere publicaties op:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen