'De gemeenteraad heeft kennis genomen van het besluit van het
college om wederom medewerking te verlenen aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Dit verzoek betreft het vestigen van een opvanglocatie voor buitenlandse vluchtelingen aan de Arnhemsestraatweg 348
Velp. De raad heeft al eerder uitgesproken zijn morele en maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen t.a.v. het opvangen van (een deel van) de vele vluchtelingen.
De raad is blij dat er een locatie is gevonden, die voldoet aan de uitgangspunten zoals de raad deze unaniem heeft vastgesteld in november 2015.' aldus de
gemeente Rheden.
Direct aanwonenden hebben een brief ontvangen met vragen en antwoorden:
Waarom weer in Velp?
De locatie aan de Arnhemsestraatweg 348 is het meest geschikt gebleken voor de opvang van asielzoekers.
De gemeente heeft zelf geen panden die geschikt zijn voor opvang van asielzoekers. Het
COA heeft in de afgelopen periode panden binnen de gemeente bekeken en beoordeeld.
Daarbij hebben in enkele gevallen ook particuliere pandeigenaren zich actief bij het COA gemeld met een aanbod. Bij de beoordeling van mogelijke locaties heeft het COA meerdere belangen afgewogen zoals onder andere het aantal te creëren opvangplaatsen en ondersteunende ruimten, de
nabijheid tot voorzieningen als openbaar vervoer en onderwijs, beschikbaarheid en benodigde investeringen qua tijd en geld.
Uit het onderzoek van het COA is de Arnhemsestraatweg 348 als voorkeurslocatie naar voren gekomen. Het COA heeft de gemeente verzocht dit pand in gebruik te mogen nemen voor opvang van asielzoekers.
Zijn er andere locaties in beeld geweest, en zo ja: welke?
Ja, er zijn diverse andere locaties in beeld geweest. Het COA heeft zoals aangegeven met diverse pandeigenaren contact gehad. Vanuit het oogpunt van privacy van de particuliere pandeigenaren doen wij geen mededelingen over welke panden het betreft.
Is de komst van de opvanglocatie al definitief?
Het college van B&W heeft uitgesproken bereid te zijn om opvang op deze locatie mogelijk te maken voor de duur van 2 jaar. De opvang wordt definitief als de formele procedure (omgevingsvergunning) is doorlopen. Voordat tot eventuele vergunningverlening wordt overgegaan, wordt een concept ter inzage gelegd.
Het is dan mogelijk om een zienswijze in te dienen. Tegen de uiteindelijke omgevingsvergunning kan bezwaar worden ingediend.
Kan ik een zienswijze indienen?
De gemeente legt tijdens de vergunningprocedure een ontwerp van het besluit twee weken ter inzage voor het besluit (omgevingsvergunning) wordt genomen. Gedurende deze twee weken kunt u een zienswijze indienen waarin u uw mening kunt geven als u het er niet mee eens bent.
Kunnen we nog bezwaar maken?
Ja, want tegen een uiteindelijke omgevingsvergunning kunnen belanghebbenden bezwaar indienen. Over de wijze van indienen van een bezwaarschrift, kunt u nadere informatie vinden op onze gemeentelijke website www.rheden.nl. De omgevingsvergunning zal worden gepubliceerd in de Regiobode.
Waarom eerst een besluit en dan informeren?
Een besluit voor het vestigen van een opvanglocatie is ingewikkeld: de belangentegenstellingen zijn vaak groot. De tijdsdruk in dit geval ook. Daarom heeft het college een besluit genomen op basis van de eerder genoemde criteria en daarover hebben mensen kunnen inspreken.
Hoe heeft afstemming met buurgemeenten plaatsgevonden?
Er heeft op diverse momenten afstemming met de buurgemeenten plaatsgevonden, zowel inhoudelijk als bestuurlijk.
Wat betekent deze opvanglocatie voor de inwoners van buurgemeenten?
De opvang is gesitueerd in de gemeente Rheden. Echter, gezien de korte afstand geldt ook voor inwoners van Arnhem en Rozendaal dat zij iets kunnen merken van de nieuwe locatie.
Ook hun belangen zijn bij de gemeente Rheden en het COA in beeld. Waar nodig is er afstemming met de buurgemeenten en hun inwoners als zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.
Kan ik iets doen voor asielzoekers of statushouders?
Binnen de gemeente Rheden zijn ‘Radar uitvoering’ en ‘Vluchtelingenwerk’ voor ons aanspreekpunten. Zij organiseren onder andere activiteiten en zorgen voor begeleiding van deze mensen. Deze organisaties zijn ook aanwezig tijdens de inloopbijeenkomst.
Waar komen de mensen vandaan?
Het gaat om mensen van diverse nationaliteiten. De grootste groep wordt gevormd door Syriërs, Eritreeërs, Irakezen, Somaliërs en Afghanen. Dit zijn de nationaliteiten van de mensen die zich op dit moment het meest melden aan de Nederlandse grens en asiel aanvragen.
Hoe is de verhouding volwassenen/kinderen/tieners/gezinnen/alleenstaanden?
Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de verhouding gaat worden. Dit wordt bekend op het moment dat de opvanglocatie open gaat.
Kunnen asielzoekers straks vrij in en uit lopen?
Ja, uiteraard kunnen bewoners vrij in en uit lopen, net als bij andere opvanglocaties.
Hoe lang blijven asielzoekers hier?
Dat hangt af van de status van de individuele asielzoeker. De verblijfstijden van de bewoners lopen afhankelijk van hun status uiteen.
Wat doen de asielzoekers de gehele dag?
Bewoners voorzien zelf in het dagelijkse levensonderhoud: zij moeten dus zelf boodschappen doen en koken. Ook worden zij betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op de opvanglocatie zoals schoonmaak en onderhoud. Er is vanuit het COA begeleiding om hen kennis te laten maken met Nederlandse gewoonten en gebruiken.
Afhankelijk van in welke fase van de procedure een bewoner zich bevindt volgt hij/zij programma’s en begeleidingsgesprekken. De programma’s zijn op het individu afgestemd en betreffen terugkeertrainingen of integratietrainingen.
Ook krijgen bewoners Nederlandse les afgestemd op de fase van de asielprocedure waarin zij zich bevinden. Bewoners kunnen op een opvanglocatie ook gebruik maken van het open leercentrum. Dit is een ruimte met computers waar bewoners in hun eigen tempo en op hun eigen niveau kunnen werken en oefenen met leermiddelen en gebruik kunnen maken van internet.
Tijdens de openingstijden is er begeleiding van medebewoners en Nederlandse vrijwilligers. Het COA heeft veel aandacht voor de kinderen van de bewoners. Op elke opvanglocatie is een recreatiezaal, een open leercentrum, speeltoestellen en buitenruimte.
Wat voor soort opvanglocatie wordt Velp?
De Arnhemsestraatweg 348 wordt een aanvullende opvanglocatie (AVO). Dit betekent dat hier zowel gezinnen als alleenreizenden worden opgevangen van diverse nationaliteiten. Er wonen mensen die in de oriëntatiefase (geen beschikking van de IND) of inburgeringsfase (verblijfsvergunning) zitten. Na een periode kunnen sommige bewoners in de terugkeerfase terecht komen omdat hun asielaanvraag wordt afgewezen. De verblijfstijden van deze diverse groepen lopen daardoor nogal uiteen.
Kunnen inwoners van de gemeente Rheden op bezoek komen?
Net als op alle opvanglocaties kunnen mensen op bezoek komen bij bewoners. Men moet zich wel melden bij de receptie.
Waar gaan de kinderen naar school?
Ieder kind in de gemeente Rheden is leerplichtig; dit geldt ook voor asielzoekers.Voor de kinderen in het basisonderwijs zullen wij zoveel als mogelijk aansluiten bij de huidige voorzieningen die wij nu reeds hebben getroffen met de schoolbesturen. Deze kinderen zullen vanaf de leeftijd van 6 jaar instromen in een speciaal hiervoor ingerichte taalklas.
Kinderen van 4 en 5 stromen in op een school naar keuze.Kinderen in het voortgezet onderwijs zullen bij ISK ’t Venster scholing gaan volgen.
Wat betekent de opvanglocatie voor bedrijven, instellingen, verenigingen in Velp?
Bewoners van een opvanglocatie kunnen ervoor kiezen om bijv. lid te worden van de plaatselijke voetbalvereniging. Men doet met name boodschappen in de nabije omgeving van een locatie. Bewoners ontvangen een bedrag per week om te besteden aan eten,kleding e.d.
Wat zijn de voordelen voor de buurt c.q. gemeente?
De opvanglocatie is een bedrijf in het klein. Wanneer een centrum wordt geopend zal gekeken worden welke mogelijkheden aanwezig zijn om werving van nieuw personeel via de regionale arbeidsvoorziening te organiseren. Het kernteam van opvangmedewerkers bestaat uit ervaren COA personeel. Het bouwen, onderhouden, schoonmaken van kantoorgebouwen en beveiliging van een opvanglocatie zijn werken en diensten die ingehuurd worden.
De praktijk leert dat leveranciers hun medewerkers vervolgens wel lokaal of regionaal inhuren. De asielzoekers ontvangen een financiële toelage en besteden het geld in winkels in de nabijheid van de opvanglocatie. Voor veel culturen is het klaarmaken van maaltijden een belangrijke tijdsbesteding. De ervaring leert dat de middenstand in de buurt een aanzienlijke impuls krijgt.
Hoe zit het met de openbare orde?
De beheerder van het pand is verantwoordelijk voor de beveiliging op de locatie. Op de locatie is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. De openbare orde buiten het centrum valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Asielzoekers die in de AVO verblijven hebben zich te houden aan door het COA opgestelde huisregels.
Zij krijgen deze huisregels uitgereikt en toegelicht tijdens het eerste gesprek met het COA na aankomst op de opvanglocatie. Daarbuiten hebben de bewoners zich te houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. En dus wordt hier ook op dezelfde manier op toegezien zoals bij Nederlanders.
Dat betekent dat bij overtredingen gewoon aangifte kan worden gedaan bij de politie. Naarmate een misdraging ernstiger is, is de straf ook ernstiger. Voor een asielzoeker kan bij ernstige misdragingen het directe gevolg zijn dat zijn asielprocedure wordt stopgezet en hij/zij moet terugkeren naar het land van herkomst.
Wordt er na een bepaalde periode geëvalueerd met de buurt?
Het COA organiseert regelmatig een omwonendenoverleg waarin naast omwonenden ook wijkagenten en de gemeente participeren. Doel van het overleg is om ervaringen te delen en mogelijke klachten en onrust bespreekbaar te maken.
Hoe is de gezondheidszorg geregeld?
De gezondheidszorg voor asielzoekers wordt geregeld via een landelijk gezondheidscentrum (GC A, Gezondheidscentrum Asielzoekers). Dat is het eerste aanspreekpunt voor medische zorg voor alle asielzoekers in de opvang van het COA. Via de GC A Praktijklijn kan een asielzoeker 24 uur per dag zeven dagen in de week terecht met medische vragen.
GC A contracteert huisartsen voor het leveren van huisartsenzorg aan asielzoekers. De asielzoekers worden ingeschreven bij een huisarts die werkzaam is voor GC A. De huisarts werkt nauw samen met praktijkondersteuners en doktersassistenten. De praktijkondersteuner houdt inloopspreekuren op een opvangfaciliteit.
Op het moment dat vluchtelingen aankomen krijgen zij een medische check (o.a. op tbc) voordat zij doorstromen naar een opvanglocatie.
Hoe verplaatsen de bewoners zich?
Vrijwilligers van het COA leren de bewoners fietsen. Voor kinderen is er een speciaal Kinderfietsenplan. Tweedehands fietsen worden opgeknapt en kinderen krijgen fietslessen in samenwerking met de ANWB en de Rabobankfoundation. De bewoners zullen zich dan ook zoveel mogelijk per fiets verplaatsen.
Meer uitgebreide informatie treft u op
www.coa.nl .