Bijeenkomst ‘Contactgroep Geen Sloop’ over sloopplannen 'Tuindorp' in Velp-Zuid

18 okt , 18:58 Nieuws
dsc 3684
rheden.nieuws.nl
VELP – Na jaren van onzekerheid heeft woningcorporatie Vivare aangegeven de woningen in en rondom de Hugo de Grootstraat in Velp-Zuid te willen slopen. Het gaat om 138 woningen, gebouwd in de jaren '20 van de vorige eeuw. Volgens Vivare voldoen deze woningen niet meer aan de huidige eisen, en zijn de kosten voor renovatie en verduurzaming te hoog. De straten en trottoirs zijn smal en in slechte staat, en daarnaast is er een ernstig tekort aan woningen.
Vivare wil daarom meer woningen terugbouwen, met meer groen in de openbare ruimte. De plannen om deze wijk te verduurzamen en vernieuwen stammen al van voor 2010 en kunnen volgens Vivare nu uitgevoerd worden, mits de gemeente Rheden instemt.
Een deel van de bewoners is tegen de sloopplannen en heeft hulp ingeschakeld van de landelijke erfgoedorganisaties Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap. Zij willen de woningen laten beoordelen en hebben bij de gemeente een verzoek ingediend om de huizen een monumentenstatus te geven. Deze status zou de sloopplannen kunnen dwarsbomen. Er is in 2010 eerder onderzoek gedaan door het Gelders Genootschap, dit is door de toenmalige gemeenteraad naast zich neergelegd.
Tijdens een bijeenkomst van de ‘Contactgroep Geen Sloop’ was de heer Kwadijk, contactpersoon en spreker namens Bond Heemschut, aanwezig om uitleg te geven. Volgens hem hebben de woningen cultuurhistorische waarde en zijn de sociale contacten tussen buurtbewoners sterk. “De woningen zijn constructief goed, de muren verkeren in goede staat en de riolering functioneert prima,” aldus Kwadijk. Hij baseerde deze uitspraken op een beoordeling van de buitenkant van de woningen, zonder een inspectie van de binnenkant.
De woningen die volgens Bond Heemschut in aanmerking komen voor een monumentenstatus, bevinden zich in de Grintakkerstraat, Adriaan Pauwstraat, Caspar Fagelstraat, Anthony Heinsiusstraat, Hugo de Grootstraat, St. Johan van Oldenbarneveldtstraat en drie huizen in de Paulus Buijsstraat. Het gaat om zo’n 55 à 60 woningen. De aanvraag voor de monumentenstatus kan volgens Kwadijk zo’n drie maanden duren. De aanvraag ligt momenteel bij de gemeente Rheden en zal tijdens de raadsvergadering van 29 oktober besproken worden. Er wordt op die datum geen besluit genomen; de kwestie zal op een later moment verder behandeld worden door de gemeenteraad.

Een wijk met geschiedenis

De woningen in deze wijk zijn gebouwd rond 1922. In die tijd hadden ze geen douche, wc en een keuken in de 'woonkamer', en grote tuinen. Het 'Tuindorp-concept' komt uit een periode waarin huizen net buiten de grote steden werden gebouwd om arbeiders meer buitenruimte te bieden. Smalle straatjes, veel groen en frisse lucht waren de kenmerken. Officieel is deze wijk in Velp geen Tuindorp, maar 'Tuindorpachtig'. Hoewel de tuinen ruim zijn, ontbreekt het aan veel groen in de openbare ruimte. De huizen staan dicht op de straat en hebben geen voortuinen. Door de jaren heen zijn keukens en badkamers bij de huizen aangebouwd.
Tijdens de bijeenkomst spraken drie bewoners, van wie hun huizen mogelijk in aanmerking komen voor een monumentenstatus. Zij gaven aan zeer tevreden te zijn over hun woningen. Uitspraken van bewoners waren onder andere: "Prachtige tuinen, gezellige straat, de keuken is prima, en we hebben geen last van kou." Een ander voegde toe: "Als er wat condens op de ramen zit, ga ik er gewoon met een zeempje langs." Wel wezen sommige bewoners op het achterstallige onderhoud door Vivare: "De achterstand heeft Vivare veroorzaakt door slecht onderhoud."
De bewoners zijn ook geïnteresseerd in verduurzaming van hun woningen. "We willen wel graag dat de woning geïsoleerd wordt, en dubbelglas en een verhoogd toilet zouden ook wenselijk zijn." Volgens Bond Heemschut is verduurzaming mogelijk, zelfs als de woningen een monumentenstatus krijgen.

Vervolgstappen en zorgen

De ‘Contactgroep Geen Sloop’, die de bijeenkomst organiseerde, deed een oproep aan voor- en tegenstanders van de sloopplannen om zich aan te melden voor een bewonerscommissie. Tijdens de bijeenkomst lag er een inschrijflijst klaar. Er is al een werkgroep actief, bestaande uit bewoners, zowel voor- als tegenstanders, en de Huurdersvereniging Rheden (HVR). Deze werkgroep heeft contact met Vivare, de architect en de gemeente Rheden en zet zich in om een sociaal plan op te stellen dat in het belang van alle bewoners is.
Als Vivare toch besluit tot sloop over te gaan, willen zij een goed sociaal plan waarbij bewoners een keuze hebben om terug te keren naar de nieuwe wijk of een andere geschikte woonoptie krijgen. Volgens Vivare zal er in dat geval een vergoeding van bijna € 7500 worden geboden aan terugkerende bewoners.

Voorstanders van de sloop

Hoewel er tijdens de bijeenkomst weinig voorstanders van de sloopplannen aanwezig waren, zijn die er wel degelijk. Zij vrezen dat het aanvragen van de monumentenstatus en de discussie tussen bewoners en instanties voor veel vertraging zal zorgen. Voorstanders hopen al jaren op duidelijkheid en willen graag dat er snel iets gebeurt.
"We wachten al jaren op duidelijkheid," zei een bewoner, een andere: "Ons huis is op, het is een krot." Weer een andere: "We hebben te maken met vochtproblemen en hoge energierekeningen, en het huis is veel te klein." Als laatste opmerking: "Laat ze alsjeblieft snel beginnen met de sloop, zodat ik terug kan komen in een nieuw huis voor de toekomst."
Bericht gaat verder onder de foto
rheden.nieuws.nl

Meer foto's:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.