Sloop van 138 woningen in Velp zorgt voor onrust in de buurt.

10 okt , 16:13 Nieuws
deelgebied 3 velp zuid woningcooperatie vivare
Vivare
VELP - Vivare heeft in oktober 2023 kenbaar gemaakt dat ze graag deelgebied 3 in Velp-Zuid aan willen pakken en gaan onderzoeken of het mogelijk is 138 woningen te slopen en ruim 200 woningen terug te bouwen. Een paar maanden geleden is het onderzoek afgerond en heeft Vivare kenbaar gemaakt dit daadwerkelijk te willen doen.

Huidige situatie

Een aantal bewoners zijn het niet eens met de sloop en vinden hun huizen van voldoende kwaliteit en zijn van mening dat een renovatie voldoende is om hier de komende jaren in te kunnen blijven wonen. Andere huurders hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen en hebben via Entree of andere wegen, een andere woning gevonden en zijn al verhuisd. Deze laatst genoemde bewoners hebben van Vivare €1500 gekregen en voor vertrekkers is dit mogelijk een stimulans om ook naar een andere woning te zoeken/gaan en te verhuizen. Deze woningen worden tijdelijk (tot aan de sloop) verhuurd aan huurders die zich aangemeld hebben bij Alvast, organisatie die een antikraak- of tijdelijke huurwoning aanbiedt aan haar leden. 

Sociaal Plan

Als er een akkoord is op het plan en het besluit is definitief, dan gaat er een sociaal plan in. En in dit sociaal plan staan afspraken, zoals terugkeergarantie, stadvernieuwingsurgentie (voor een andere woning) en een vergoeding voor verhuiskosten. De verhuisvergoeding is €7.428 euro. En het sociaal plan wordt opgesteld in overleg met bewoners (klantbordgroep) en de huurdersvereniging.
Er zijn veel huurders die graag hun huidige oude woning willen verlaten en nadat de nieuwbouw gereed is terug willen komen in de nieuwe buurt. Veel van hen vragen zich wel af hoe lang het nog gaat duren. Huidige huurders die het niet eens zijn met de sloop hebben zich inmiddels ook verenigd en hebben samen met SP Rheden een bewonersbijeenkomst in Buurhuis de Poort georganiseerd om voor- en tegenstanders bij elkaar te brengen. Belanghebbenden kunnen hierbij aanwezig zijn. In de uitnodiging werden de volgende zaken gemeld:

Bewonersbijeenkomst over de sloopplannen

“Beste Bewoners, U weet het Vivare wil alle 138 woningen in onze buurt slopen. Bewoners denken daar verschillend over, maar een flink deel van hen wil dat de woningen behouden blijven en gerenoveerd en geïsoleerd worden”   
“Een aantal actieve bewoners heeft zich - geholpen door de SP – vereinigd in de ‘Contactgroep geen Sloop” en nodigen u uit om te horen hoe u hierover denkt en wat we samen kunnen doen om het belang van zoveel mogelijk bewoners hoog te houden”

Juist of niet?

Verder wordt er aangegeven in de uitnodiging dat 55 woningen van de Grintakkerstraat en omgeving al aangemerkt zijn als gemeentelijk monumenten, dit is na een verzoek voor meer informatie bij de gemeente aangemerkt als niet juist. Volgens SP Rheden is dit duidelijk geworden uit een onderzoek van 2010 waarin dit ook al eerder aangegeven is.
Een landelijke erfgoedorganisatie, de Bond Heemschut en Cuypersgenoodschap zouden al een verzoek gedaan hebben om “een deel van de buurt een monumentale status te geven.” Dit verzoek blijkt echter pas maandag 7 oktober 2024 bij de gemeente gedaan te zijn, ver na de uitnodiging voor de bewonersbijeenkomst. Gemeente Rheden heeft hier nog geen informatie over. Wel schijnt het plan besproken te worden in een raadsvergadering die eind oktober plaats vindt.
Woningcorporatie Vivare heeft op haar website ook de nodige uitspraken gedaan:

Waarom sloop?

Vivare heeft eerder onderzocht of renovatie van de woningen mogelijk was. Maar ook na een renovatie voldoen de woningen nog niet aan de wensen en eisen van deze tijd. “We vinden het belangrijk dat onze huurders comfortabel en energiezuinig wonen en dat onze woningen in een goede staat zijn. Voor nu en in de toekomst. Daarom gaan we nieuwe woningen bouwen en de huidige slopen.”

Woninguitbreiding

“Omdat de woningnood groot is, willen we zoveel mogelijk mensen aan een huis helpen. Daarom is het plan om ongeveer 200 woningen terug te bouwen. Dat is dus meer dan er nu staan. Wij denken aan eengezinswoningen en kleine appartementengebouwen. Huur- en koopwoningen. De nieuwe woningen zijn duurzaam en voldoen aan de huidige woonwensen en eisen. Ook de openbare ruimte krijgt aandacht. Denk hierbij aan meer groen, parkeergelegenheid en een goede uitstraling. “

Het sloopbesluit is nog niet definitief

“De wensen voor de nieuwe invulling van de wijk zijn uitgewerkt samen met een werkgroep (bewoners uit de wijk), een architect, de gemeente en de huurdersvereniging (HVR) en ligt momenteel bij de gemeente voor de beoordeling. Na akkoord van de gemeente wordt het officiële sloopbesluit genomen. We verwachten dat dit begin 2025 gaat gebeuren.”

Conclusie

Het is inmiddels duidelijk dat de plannen, ook al zijn ze heel erg lang bekend, zowel bij gemeente Rheden en Woningcorporatie Vivare, voor de bewoners toch als een verassing komen. Gemeente Rheden zal hier een besluit over moeten nemen en dan zal blijken of dit plan goed-/afgekeurd zal gaan worden.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.