Bijzonder Weerverschijnsel: Thundersnow - Onweer en Sneeuw in één!

15 jan 2024, 17:21 Nieuws
heuvenseweg 15 1 17 043
rheden.nieuws.nl

Onweer is doorgaans een verschijnsel dat we vooral op warme zomerdagen verwachten. Hoewel het ook in de winter kan voorkomen, is dit aanzienlijk zeldzamer. Maar wist je dat het zelfs kan onweren terwijl het sneeuwt? Dit fenomeen staat bekend als 'thundersnow', en het is werkelijk een zeldzaamheid!

Zeldzaam Weerverschijnsel

Een onweersbui gepaard met sneeuwval is buitengewoon zeldzaam. Wereldwijd wordt 'thundersnow' gemiddeld slechts 6,4 keer per jaar waargenomen. Het is dus begrijpelijk dat we in Nederland dit weerfenomeen soms jarenlang niet ervaren.

Voorwaarden voor Thundersnow

Allereerst moet de lucht koud genoeg zijn voor sneeuwval, iets wat op zichzelf al niet alledaags is in Nederland. Zodra de lucht de juiste temperatuur bereikt, heeft deze eigenschappen die onweer normaal gesproken juist belemmeren. Voor de vorming van onweer hebben we doorgaans vocht en een laag warmere lucht nodig. Echter is koude lucht vaak van nature droog en ontbreekt het aan de benodigde warmte voor onweer in een luchtsoort die koud genoeg is voor sneeuw.

Ontstaan van Thundersnow

Desondanks kan het soms toch leiden tot onweer met sneeuw. Bij intense sneeuwval kunnen sneeuwvlokken die in de lucht langs elkaar wrijven voldoende energie opwekken voor een ontlading. Dit treedt vooral op bij serieus slecht weer, zoals zware sneeuwval tijdens een sneeuwstorm of als de lucht op grote hoogte extreem veel kouder is dan het aardoppervlak. 'Thundersnow' heeft de neiging zich voor te doen aan de kust of bij grote meren, waar de temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en de lucht boven de buienwolk aanzienlijk groter zijn.

Verschil met Zomerse Onweersbuien

Onweer met sneeuw vertoont andere kenmerken dan een zomerse onweersbui met stortregens. De sneeuwkristallen reflecteren de bliksemflits, waardoor deze veel feller en vaak wit tot goudkleurig is. Dit in tegenstelling tot het doorgaans blauwe en violette licht tijdens bliksem met regen. Bovendien dempt de sneeuw het dondergeluid enorm; vaak is het geluid van de donder beperkt tot slechts 3 tot 5 kilometer. Dus, als je tijdens 'thundersnow' de donder hoort, is het raadzaam snel een veilige plek op te zoeken, net zo snel als de bliksem!

Eigenschappen van Thundersnow

  1. Thundersnow, ook wel bekend als een winterse donderstorm of een dondersneeuwstorm, is een ongewoon weersfenomeen waarbij donder optreedt terwijl het sneeuwt. Dit verschilt van de meer gebruikelijke onweersbuien die bij regen optreden. Thundersnow is minder frequent dan onweersbuien omdat de atmosferische omstandigheden die nodig zijn om onweer te veroorzaken – zoals grote temperatuurverschillen tussen de grond en de hogere luchtlagen – zeldzamer zijn in de winter.
  2. Voor de vorming van thundersnow zijn sterke opwaartse luchtstromingen nodig, die kunnen ontstaan door krachtige cyclogeneses (ontwikkeling van cyclonen), frontale zones (overgangsgebieden tussen verschillende luchtmassa's), of door bergformaties die de lucht dwingen te stijgen. Daarnaast moet er voldoende vocht in de lucht aanwezig zijn, en de luchttemperatuur zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen moet laag genoeg zijn om sneeuw te vormen.
  3. Het geluid van de donder tijdens thundersnow kan door de sneeuw worden gedempt, waardoor het minder ver hoorbaar is dan bij gewone onweersbuien. Dit betekent dat thundersnow meestal alleen hoorbaar is binnen een straal van twee tot drie kilometer van de bliksemontlading. De sneeuw zelf heeft een isolerend effect dat het geluid absorbeert en verstrooit.
  4. Thundersnow kan leiden tot zware sneeuwvalraten en is vaak geassocieerd met hevige winterweersomstandigheden. Het kan ook gepaard gaan met andere gevaarlijke weersverschijnselen zoals zware sneeuw en sterke windstoten. Deze combinatie kan zeer gevaarlijke omstandigheden op de weg veroorzaken en leidt vaak tot verstoringen in het vervoer en de energievoorziening.
  5. Het waarnemen en voorspellen van thundersnow blijft een uitdaging voor meteorologen vanwege de complexiteit van de benodigde atmosferische omstandigheden. Toch kunnen moderne weersvoorspellingsmodellen en technologieën zoals radar en satellietbeelden helpen bij het identificeren van gebieden waar thundersnow zou kunnen optreden, zodat gemeenschappen en individuen zich beter kunnen voorbereiden op deze intense winterweerfenomenen.

(Bron: weeronline.nl)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.