Chris van Zwam pleit voor huis-aan huis folder met tips over energiebesparing

01 nov 2022, 15:02 Nieuws
energiearmoede rhedennieuwsnl
rheden.nieuws.nl
RHEDEN - De huidige energieprijzen en het dreigend watertekort noodzaken snel te handelen naar de burger, niet alleen vanuit de centrale overheid, maar ook de gemeente Rheden. Volgens Chris van Zwam uit Rheden heeft niet iedereen de middelen, de vaardigheid, de tijd of het geduld om op websites informatie te zoeken en te vinden. Alleen een verwijzing naar internet en het regionaal energieloket is zijns inziens te mager.
Begin oktober verscheen er een krantenartikel (DG 7 okt.) waarin melding wordt gemaakt dat een gehandicapten problemen hebben met de toegankelijkheid tot websites en mobiele apps van overheidsinstanties, of voor mensen die niet handig/vaardig zijn met computers, zoals ouderen. Dat probleem wordt allen maar groter door de vergrijzing.
Het weekblad Libelle maakte afgelopen week bekend dat er ca. 2,5 miljoen laaggeletterden zijn. Zij spelen daarop in. De bevolking wordt ouder/ de vergrijzing groeit. Niet alle ouderen zijn vaardig met een zoektocht door websites. Dat vraagt om een bezinning op de communicatie naar de burgers. Volgens hem dient er actief over energie- en waterbesparing naar de burger te worden gecommuniceerd met korte en bondige informatie waar men direct mee aan de slag kan gaan.
De gemeente is volgens hem te onzichtbaar als het gaat om energiebesparing. De burger mag niet in een doolhof verzanden van informatie: op de website van de gemeente is informatie voor velen niet snel vindbaar en zijn er geen concrete samenvattende adviezen anders dan verwijzing naar websites.De burger moet het zelf maar uitzoeken, zo lijkt het. Dat kan en moet beter!
Van Zwam pleit daarom voor de ontwikkeling van een folder of brochure met tips en advies over energiebesparende maatregelen, die huis aan huis wordt verspreid in de gehele gemeente.Daarmee wordt bereikt dat de informatie een bewaarfunctie krijgt, makkelijk en snel is te lezen en te herlezen, door meerdere gezinsleden kan worden gebruikt en die onderwerp van gesprek met anderen kan zijn.
Zo krijgt volgens hem informatie een breder bereik, en zullen maatregelen op kortere termijn een groter effect op energiebesparing hebben dat zowel voordeel geeft voor de burger (minder geld kwijt aan energie en water) en effect krijgt op het totale energie- en watergebruik in de gehele gemeente.
Van Zwam heeft de gemeenteraad en het College van B&W eind september een brief gestuurd met een concreet tekstvoorstel voor een folder en een checklist met daarin adviezen (die voor een groot deel niets kosten maar meer met hoe bewoners zelf omgaan met het energiegebruik), verwijzingen en korte aanvullende informatie over verduurzaming van woningen.
Daarnaast pleit hij voor een meer structurele communicatie om de burger beter te betrekken en mee nemen in energie- en waterbesparing alsmede de verduurzaming van hun woning in de komende jaren. Hij is benieuwd of en hoe de raad en het college van B&W op de raadsvergadering van 2 november op zijn voorstel en advies reageert.
Door: Chris van Zwam uit Rheden, oud co-voorzitter en erelid van belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.