College gemeente Rheden op koers naar ‘Groener, Socialer, Dichterbij’

08 jun 2023, 15:13 Nieuws
geldpixabaycoins 1726618 1920
GEMEENTE RHEDEN - Het college van burgemeester en wethouders van Rheden heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2022 aangeboden aan de gemeenteraad. In de jaarstukken maakt het college de balans op over het eerste jaar van deze bestuursperiode.
In mei 2022 werd het coalitieakkoord ‘Groener, Socialer, Dichterbij’ gesloten. In de maanden daarna heeft het college de eerste stappen gezet met de uitvoering van de ambities uit het coalitieakkoord. Tegelijkertijd zag het college zich geconfronteerd met grote uitdagingen. 2022 was een bewogen jaar met de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen en groeiende energielasten. Dit had grote impact op veel inwoners, ondernemers en instellingen. Ook de komende jaren zullen de effecten hiervan voelbaar zijn.

Groener

Het college wil de samenleving verder verduurzamen met aandacht voor klimaat en natuur. Met het vaststellen van het Masterplan Veluwezoom wordt de balans tussen natuur, recreatie en leefbaarheid op en rond de Posbank hersteld. Ook het nieuwe biodiversiteitsbeleid zorgt voor meer groene gebieden met voedsel en bescherming voor dieren. Daarnaast zetten we met het geactualiseerde watertakenplan in op een klimaatbestendiger omgeving door het nemen van maatregelen tegen wateroverlast en hittestress.
Ook op het gebied van de energietransitie zijn stappen gezet. In Dieren is het eerste zonneveld met 3.000 zonnepanelen in gebruik genomen en in de wijk Dieren-West zijn samen met de bewoners de eerste stappen gezet op weg naar een duurzame, aardgasvrije wijk. Met de woningcorporaties die in de gemeente Rheden actief zijn, zijn afspraken gemaakt over de verduurzaming van bestaande wijken.
Met de nieuwe economische visie die de raad heeft vastgesteld gaat het de komende jaren werken aan een robuuste lokale economie waarbij circulariteit een belangrijke rol speelt.

Socialer

Het college wilt het welzijn van onze inwoners vergroten en ondersteuning bieden aan mensen die het niet op eigen kracht redden. Inwoners en verenigingen die in financiële nood kwamen door de sterk gestegen energieprijzen zijn financieel ondersteund met de energietoeslag. Daarnaast is samen met verschillende instellingen en vrijwilligers gewerkt aan het verder versterken van de sociale basis in de gemeente Rheden, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving.
Ook is een begin gemaakt met de aanpak van laaggeletterdheid. Ongeveer 7 procent van de inwoners in de gemeente Rheden is laaggeletterd. Het goed beheersen van de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. Het college vindt dat alle inwoners prettig en betaalbaar moeten kunnen wonen in de gemeente Rheden. Met de ontwikkeling van het IJssel District in Velp komen er in de komende jaren meer betaalbare woningen beschikbaar.
De oorlog in Oekraïne zorgde voor een enorme stroom vluchtelingen. Ook de vluchtelingenstroom uit andere landen nam sterk toe. In de gemeente Rheden is met man en macht gewerkt om voldoende opvangplekken voor vluchtelingen te realiseren. In juni 2022 en in december 2022 is gedurende enkele weken crisisnoodopvang voor in totaal 230 vluchtelingen gerealiseerd op een locatie in De Steeg en in Dieren. Daarnaast is er voor vluchtelingen uit Oekraïne sinds april 2022 een toenemend aantal langdurig beschikbare opvangplekken gerealiseerd in Velp.

Dichterbij

Het college wil dicht bij de inwoners staan. In het najaar is het college op tournee geweest langs alle dorpen om met inwoners te praten over wat hen bezighoudt, wat door de inwoners zeer werd gewaardeerd.
Het college wil inwoners ook meer betrekken bij het beleid en de uitvoering daarvan. De betrokkenheid van inwoners is van groot belang voor gedragen en effectieve maatregelen. Een voorbeeld is het grootschalig opgezette Burgerberaad, waarin honderden inwoners hebben meegedacht over oplossingen voor verschillende klimaatvraagstukken en resulteerde in een Burgerakkoord met 38 concrete actiepunten. Inwoners en ondernemers zijn via dorpsgesprekken ook nauw betrokken bij het opstellen van de omgevingsvisie voor de hele gemeente Rheden.
Ook op wijkniveau zijn bewoners meer betrokken bij ontwikkelingen die hun eigen woon- en leefomgeving aangaan. In de wijk Stenfert in Dieren is de gemeente samen met woningcorporatie Vivare en welzijnsorganisatie Incluzio gestart met een integrale wijkaanpak, waarbij de wijkbewoners actief meedenken om van Stenfert de gezelligste wijk van Dieren te maken. Ook zijn er weer Ik buurt mee! cheques uitgegeven om bewonersinitiatieven financieel te ondersteunen.
Verder is de gemeente gestart met het opstellen van een gemeentelijk participatiebeleid met als doel inwoners in een vroegtijdig stadium bij planvorming te betrekken. Het betrekken van jongeren is daarbij een extra aandachtspunt.

Financiële situatie

De gemeente Rheden sluit het jaar 2022 af met een positief resultaat van 2,6 miljoen euro. De financiële vooruitzichten voor de komende jaren zijn echter onzeker.

Wethouder Dorus Klomberg:

“Wij hebben in 2022 de eerste stappen gezet in de uitvoering van het coalitieakkoord en sluiten het jaar af met een positief resultaat. Net als andere gemeenten worden we echter geconfronteerd met tegenvallende inkomsten vanuit het Rijk. Dat brengt onzekerheden met zich mee voor onze inwoners en ondernemers. De komende maanden gaan we met de gemeenteraad bekijken wat dit betekent voor onze ambities en welke keuzes we daarin moeten maken.”
Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.