Column De Buurtfilosoof: Succes

16 dec 2016, 22:47 Nieuws
kerstboom optuigen
De buurtfilosoof
COLUMN - Het schrijven van een wekelijkse column is een leuke bezigheid en zelfs als ik zou weten dat niemand de moeite zou nemen om zich door mijn hersenspinsels heen te worstelen, zou ik toch gewoon blijven schrijven.
Hoeveel lezers zouden in het zicht van het weekeinde hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en regelmatig op de nieuwswebsite kijken of er weer al weer een verhaal van de buurtfilosoof is gepubliceerd? Ik heb echt geen idee, maar gelukkig heb ik enkele trouwe volgers die zo nu en dan de moeite nemen om hun waardering te laten blijken door op de leuk-knop te drukken.
Eigenlijk stelt het allemaal niet zo veel voor. Regelmatig neem ik het nieuws even door en dan is het meestal niet zo moeilijk om er wat berichten uit te pikken die aanleiding geven tot de nodige opmerkingen. Ook de afgelopen week was het niet anders zoals blijkt uit de volgende verhalen.
Zoals bekend gunnen we de oudere mens een welverdiende oude dag waarbij zij zo veel mogelijk de regie over hun eigen leven blijven behouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat een man van 70 op een zaterdagmiddag met vrienden ergens wat gaat drinken. Vanzelfsprekend komt er na zo’n gezellige middag een moment om op huis aan te gaan en te zien wat de pot schaft.
Ik kan mij goed voorstellen dat iemand die zich met de auto in de Dierense verkeerschaos waagt, zichzelf van te voren wat moed meent te moeten indrinken. Ook al ben je dan oud genoeg om verstandig te zijn is het toch niet echt slim om ruim drieënhalf keer de toegestane hoeveel alcohol te nuttigen. Zo kon het gebeuren dat deze sukkel zijn rijbewijs verspeelde en hiermee in één klap van alle verkeersellende bleek te zijn verlost.
In Rozendaal maakt men het echter nog bonter. Zoals u misschien weet wonen daar mensen met veel geld en die hebben het momenteel erg moeilijk vanwege de lage spaarrente. Ik zie het voor me. Bewoners van een huis gelegen aan één der lanen, lieten tot voor kort de schoorsteen vegen door zo’n mannetje die het zwart doet. Dat scheelt normaal gesproken een slok op een borrel en daarom stoorde men zich ook niet aan het feit dat de auto van dit mannetje een wit nummerbord had.
Dat hij zich Piet liet noemen was natuurlijk wel verdacht omdat hij, ondanks een aantal roetvegen in zijn gezicht, toch duidelijk een buitenlands uiterlijk had. Dit was echter niet de reden dat de arme mensen besloten om te gaan besparen op het vegen. Het geld was op en dit bracht hen er toe de schoorsteen eens flink te laten roken. Het vegen werd gegund aan de brandweer uit Velp.
Het meest opzienbarende bericht betreft het ontwakende ondernemersbewustzijn van twee jongeren die in Velp het fraaie motto “succes is een keuze” in de praktijk meenden te moeten brengen. Door handig gebruik te maken van de beschikbare middelen en omstandigheden lukte het hen om onwetende mensen over te halen tot een financiële transactie.
Ik snap niet zo goed waarom er zo veel ophef is over het handelen van deze handige jongens. Zelfs de politie komt met een verklaring, maar ik begrijp werkelijk niet waarom er zoveel kritiek is op de jongelui. Zij doen niet zo heel veel anders dan wat de meeste andere ondernemers doorgaans doen; alles uit de kast halen om de medemens zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen.
Om toch een beetje tegemoet te komen aan de heersende tijdsgeest, leek het mij wel leuk om aan deze column een “Decemberactie” te verbinden. Vorige week heb ik u al een beetje nieuwsgierig gemaakt. Je moet toch wat om een beetje op te blijven vallen tussen al die andere columnisten, om aandacht vragende ondernemers, bloggers en vloggers en wat al niet meer.
Meedoen is heel eenvoudig. U gaat naar www.facebook.com/buurtfilosoof en daar zoekt u het bericht over de actie. U drukt op de like-knop een geeft antwoord op een toepasselijke vraag. Doet u dit allemaal goed dan maakt u kans op een leuke attentie: uw naam wordt genoemd in één van mijn columns. Helaas zijn Petra van Wingerden en de redactie van rheden.nieuws.nl om begrijpelijke redenen uitgesloten van deelname.
buurtfilosoof