De spinnentijd is weer aangebroken: Wat kan je verwachten?

11 sep , 18:46 Nieuws
spinnen beestjes kwijt
De herfst staat voor de deur, en daarmee komt ook de jaarlijkse "spinnentijd". Dit is de periode waarin je waarschijnlijk meer spinnen in huis zult tegenkomen. Dit jaar lijken de spinnen niet alleen talrijker, maar ook groter. Vooral in september en oktober worden de mannetjes actiever, omdat ze op zoek gaan naar een partner en warmte, waardoor ze vaker in woningen opduiken. Voordat je de stofzuiger erbij pakt, is het goed om te weten hoe nuttig deze achtpotige bezoekers eigenlijk zijn.

Zijn spinnen groter dit jaar?

Ja, het lijkt erop dat de spinnen dit jaar wat forser zijn dan normaal, en dat heeft een logische verklaring. De warme en vochtige zomer heeft gezorgd voor een overvloed aan voedsel, zoals muggen en vliegen. Dit heeft veel spinnen de kans gegeven om optimaal te groeien. Aan het einde van de zomer worden met name de mannetjes zichtbaarder wanneer ze op zoek gaan naar een partner, wat kan verklaren waarom het lijkt alsof er meer en grotere spinnen zijn.

Van ongemak naar nuttige huisgenoot

Hoewel de meeste mensen niet staan te springen om een spin in huis, is er geen reden tot paniek. De soorten spinnen die in Nederland voorkomen, zijn ongevaarlijk voor mensen. Sterker nog, ze zijn ontzettend nuttig. Spinnen voeden zich met muggen, vliegen en andere insecten, waardoor ze helpen om insectenpopulaties onder controle te houden. Dit zorgt voor een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om je huis insectenvrij te houden.

Wat kun je doen tegen spinnen in huis?

Als je liever geen spinnen in huis hebt, zijn er een paar simpele maatregelen die je kunt nemen om hun aanwezigheid te beperken:
  1. Houd je huis schoon: Regelmatig stofzuigen en opruimen vermindert voedselbronnen voor insecten, wat je huis minder aantrekkelijk maakt voor zowel insecten als spinnen.
  2. Sluit kieren en gaten: Zorg ervoor dat ramen, deuren en muren goed afgesloten zijn om te voorkomen dat spinnen binnenkomen.
  3. Gebruik horren: Plaats horren voor ramen en deuren om zowel spinnen als insecten buiten te houden.
  4. Verwijder spinnenwebben: Door regelmatig spinnenwebben weg te halen, ontmoedig je spinnen om zich in huis te vestigen.
  5. Verminder buitenverlichting: Insecten worden 's avonds aangetrokken door licht, wat op zijn beurt spinnen aantrekt. Houd de buitenverlichting rond deuren en ramen zo minimaal mogelijk.
Als je toch een spin tegenkomt, is het beter om deze voorzichtig te vangen en buiten te zetten. Slaan of opzuigen is niet nodig, omdat spinnen onschadelijk zijn en je juist helpen bij het bestrijden van insecten. Bovendien kunnen sommige spinnen uit de stofzuiger kruipen, dus dat is geen ideale oplossing.

Wanneer eindigt de spinnentijd?

De piek van de spinnentijd ligt tussen september en oktober. Tegen november trekken de meeste spinnen zich terug naar beschutte plekken, waardoor je er minder last van zult hebben. Tot die tijd kun je ze het beste zien als nuttige bondgenoten die op een natuurlijke manier helpen om je huis insectenvrij te houden.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.