Open monumentendag op 150 jarige begraafplaats Bergweg Velp

12 sep , 12:15 Nieuws
rq7isjafft9tfzrmtbt9me7dm bergweg 13 9 14 001
VELP - De begraafplaats aan de Bergweg bestaat 150 jaar. In het weekend van 14 en 15 september, tijdens de Open Monument Dagen, wordt daar extra aandacht aanbesteedt. Ook verschijnt er een Jubileumboekje met verhalen en wetenswaardigheden over de begraafplaats.

Programma Open Monumenten Dagen (OMD)

  • Op zaterdag 14 september om 11.00 uur wordt in het bijzijn van een aantal genodigden een plaquette ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan onthuld. Ze gedenken dan alle overledenen die in 150 jaar hun laatste rustplaats hier gevonden hebben.
  • Op zaterdag 14 en zondag 15 september kunt u op de begraafplaats een kijkje achter de schermen nemen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zien hoe de voorbereidingen worden getroffen voor een begrafenis. De vrijwilligers en het bestuur zijn tijdens beide dagen aanwezig om u rond te leiden en uw vragen te beantwoorden.
  • Begraven gebeurt tegenwoordig lang niet altijd in een traditionele kist. Vaak speelt duurzaamheid daarbij ook een rol. Met medewerking van Uitvaartverzorging Kramer tonen zij u enkele voorbeelden zoals een milieuvriendelijke eco-kist en een baar waarop een overledene in een uitvaartwade begraven wordt.
  • Van der Meer Natuursteen is aanwezig om informatie te verstrekken over duurzame en persoonlijke gedenkmonumenten.
  • Voor degenen die de begraafplaats op eigen gelegenheid willen verkennen is er een boekje met een rondleiding langs een aantal markante graven zoals de ‘oorlogsgraven’ van de kinderen Van Remmen en Mars en het graf van operazangeres Collin-Tobisch. Het boekje is onlangs uitgebreid met een interessante beschrijving van symboliek op begraafplaatsen. Aan de hand van die beschrijvingen wordt u langs graven geleid waarop u de symbolen terug kunt vinden.
  • Ook kinderen zijn welkom. Voor hen is er een speciale ontdekkingstocht samengesteld. Aan de hand daarvan kunnen zij op een speelse manier kennismaken met de begraafplaats.
TIJDEN
Zaterdag 14 september 2024 van 11:00 tot 16:00 uur
Zondag 15 september 2024 van 11:00 tot 16.00 uur
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.