Tuinvlindertelling 2024 van 2 tot en met 4 augustus

02 aug , 9:38 Nieuws
vlinder marieke vdlinde
De jaarlijkse tuinvlindertelling staat weer voor de deur! Van 2 tot en met 4 augustus 2024 worden inwoners van Rheden en heel Nederland opgeroepen om vlinders in hun tuinen te tellen. Dit belangrijke evenement wordt georganiseerd door De Vlinderstichting, en uw deelname kan een grote bijdrage leveren aan het behoud en de bescherming van vlinders in onze regio.

Waarom vlinders tellen?

Vlinders zijn niet alleen prachtige insecten om naar te kijken, maar ze zijn ook een belangrijke indicator voor de gezondheid van ons milieu. Ze reageren snel op veranderingen in hun leefomgeving, zoals klimaatverandering en de kwaliteit van hun leefgebieden. Door vlinders te tellen, kunnen we beter begrijpen hoe het met de natuur in onze omgeving gesteld is en welke maatregelen nodig zijn om de biodiversiteit te beschermen.

Hoe doe ik mee?

Meedoen aan de tuinvlindertelling is eenvoudig en leuk voor het hele gezin. Volg deze stappen om deel te nemen:
  • Kies een dag: Kies een zonnige dag tussen 2 augustus en 4 augustus waarop u vlinders in uw tuin wilt tellen. Vlinders zijn vooral actief tussen 11:00-15:00 uur. Dat is dus het beste moment om te tellen. Als het warm is vliegen ze al vanaf een uur of negen, tot het einde van de middag.
  • Tel de vlinders: Noteer alle vlinders die u binnen 15 minuten in uw tuin ziet. Let goed op de verschillende soorten en probeer ze te identificeren.
  • Meld uw telling: Vul uw waarnemingen in op de website van De Vlinderstichting (www.vlinderstichting.nl). U kunt hier ook een handige herkenningskaart downloaden om u te helpen bij het identificeren van de vlinders.

Welke Vlinders kunt u tegenkomen?

In de tuinen van Rheden kunt u een verscheidenheid aan vlindersoorten tegenkomen. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:
Kleine vos: Met zijn feloranje vleugels en opvallende tekening is deze vlinder gemakkelijk te herkennen.
Dagpauwoog: Bekend om de oogvlekken op zijn vleugels, die roofdieren afschrikken.
Atalanta: Een grote vlinder met zwarte vleugels en rode strepen.
Koolwitje: Een veelvoorkomende witte vlinder die vaak in tuinen te zien is.

Wat gebeurt er met de gegevens?

De gegevens die tijdens de tuinvlindertelling worden verzameld, worden door De Vlinderstichting gebruikt om trends in vlinderpopulaties te analyseren. Deze informatie is cruciaal voor het opstellen van natuurbeschermingsbeleid en het nemen van maatregelen om de leefgebieden van vlinders te verbeteren. Door mee te doen, draagt u direct bij aan het behoud van deze prachtige insecten.

Tips voor een Vlindervriendelijke tuin

Wilt u meer vlinders naar uw tuin lokken? Hier zijn enkele tips:
  • Plant nectarrijke bloemen: Vlinders houden van bloemen zoals lavendel, vlinderstruik en kattenkruid.
  • Zorg voor beschutting: Vlinders hebben beschutte plekken nodig om te rusten en te schuilen tegen de wind.
  • Bied variatie: Een tuin met een verscheidenheid aan planten en struiken trekt meer verschillende vlindersoorten aan.
Doe mee aan de tuinvlindertelling 2024 en help ons de vlinders in Rheden te beschermen. Samen kunnen we een verschil maken voor de natuur in onze eigen achtertuin!
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.