Gevelsteen van voormalig Huize 'Overbeek' feestelijk onthuld tijdens Open Monumentendag in Velp

18 sep , 13:54 Nieuws
vijverlaan 15 9 24 001
VELP – Tijdens de Open Monumentendag op zondag 15 september heeft wethouder Paul Hofman van de gemeente Rheden de gevelsteen van het voormalige Huize 'Overbeek' feestelijk onthuld. De onthulling vond plaats bij het pand van Troika Interieur Velp, gelegen op de hoek van de Vijverlaan en Hoofdstraat in Velp. De gevelsteen, afkomstig van het in 1770 gebouwde Huize Overbeek, werd na jaren weer teruggeplaatst in het Villapark, in de nabijheid waar het kasteel ooit stond.
De steen werd in 2023 teruggevonden, door Cees Ursem, in een gemeentelijk depot in Valburg en is nu in de tuin van Troika Interieur geplaatst. Wethouder Hofman verrichtte de onthulling samen met o.a Harry klein Koerkamp, voorzitter van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. Tijdens zijn toespraak benadrukte Hofman het belang van deze historische gebeurtenis: “Het is een mooi moment om vandaag stil te staan bij deze bijzondere geschiedenis van Huize Overbeek, Velp en het Gelders Arcadië.” Na zijn woorden werd het doek van de gevelsteen verwijderd, wat met een groot applaus werd ontvangen door de aanwezigen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Huize Overbeek, dat werd gebouwd in opdracht van Jacob Willem van Eck en Margreta Vijgh door de beroemde stadsarchitect Anthony Viervant, stond op deze plek van 1770 tot 1909. Het gebouw had de uitstraling van een kasteel en was een prominent onderdeel van het Velpse landschap. Toen er in 1909 geen nieuwe bestemming voor het pand kon worden gevonden, werd het afgebroken om ruimte te maken voor de ontwikkeling van Villapark Overbeek. De gevelsteen werd vanwege de historische waarde aan het Arnhems Museum toegevoegd, waar deze jarenlang bewaard is gebleven.
Dankzij de terugplaatsing van de steen kunnen inwoners en bezoekers van Velp opnieuw stilstaan bij de rijke geschiedenis van Huize Overbeek en de invloed van het Gelders Arcadië in de regio.
Naast de Gevelsteen staat een bordje met informatie. De eigenaar van Troika heeft toestemming gegeven de voortuin te betreden om de informatie te kunnen lezen.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.