ROZENDAAL/VELP - De burgemeesters Weststeijn van Rozendaal en Van Eert van Rheden waren dinsdag 14 januari aanwezig bij de Emmapiramide voor de derde herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die in korte tijd georganiseerd werd. Ook familieleden van een van de slachtoffers van tachtig jaar geleden waren aanwezig.
Bij de Emmapiramide staat al jaren een monument dat voorbijgangers herinnert aan 13 december 1944. De dag dat daar tien onschuldige jonge mannen door de Duitse bezetter werden doodgeschoten als represaille voor sabotage door het Nederlandse verzet elders in het land.
Op 25 oktober 2024 was er iets verderop bij de Pinkenberg in Rozendaal, al de herdenking van het fusilleren van drie Arnhemmers (Jan Klaver, Harry Kuyper en Charles Mozes), die zich het lot aantrokken van zieken en bejaarden die waren achtergebleven in Arnhem na de evacuatie van september 1944.
En dan nu de derde herdenking in korte tijd. Aanleiding zijn ontdekkingen van Henrico Hendriksen uit Ede. Hij is de schrijver van het boek ‘De Wormshoef, Waar helden zwegen’ (2022). In ‘Villa de Wormshoef’ in Lunteren was aan het eind van de oorlog de beruchte SD (Sicherheitsdienst) van de nazi’s gevestigd. Hendriksen ontdekte dat er een link is tussen de Wormshoef en executies bij de Emmapiramide in Rozendaal op 14 januari 1945.
Zeven mannen werden daar die dag met een nekschot om het leven gebracht, na een mislukte ontsnappingspoging uit de Rotterdamsche Bank op de Hoofdstraat in Velp. De namen achterhaalde Henrico Hendriksen ook: Frits Schrijver, Alexander Reens (beiden Joods), Bart van Nimwegen, Steven Delden en drie Duitssprekende mannen genaamd Rudi, Robbert en Otto, van wie verder nog weinig bekend is.
De commissie Herdenken & Vieren van de Stichting Velp voor Oranje vond de ontdekking te bijzonder om in stilte voorbij te laten gaan. Sandra Holtjer van de commissie: “Het was kort dag en we weten nog een heleboel niet, maar we hebben gelijk gezegd: ook voor deze mensen organiseren we een herdenking. Temeer daar het dit jaar precies tachtig jaar is geleden dat ze zijn omgebracht.”
Zo kon het gebeuren dat zich dinsdagmiddag 14 januari 2025 een select gezelschap verzamelde bij de Emmapiramide in Rozendaal. Onder hen de broers Gideon en Max Schrijver. De tachtig jaar geleden gefusilleerde Frits Schrijver was een halfbroer van hun vader. Gideon hield een korte toespraak (‘Over al het oorlogsleed werd lang niet gesproken in onze familie’), waarna hij en zijn broer Frits de ‘Kaddisj’ uitspraken. Een Joodse lofzang op God.
Eerder al spraken de burgemeesters Ester Weststeijn en Carol van Eert. Zij legden ook bloemen, net als vertegenwoordigers van Velp voor Oranje en de Geërfden van Velp. Weststeijn noemde de Emmapiramide een ‘belangrijke plek’. “Hier is meer gebeurd dan wij tot voor kort aannamen.” Het is goed, benadrukte ze, “Dat tachtig jaar na dato de verhalen verteld worden.”
Burgemeester Van Eert van Rheden herinnerde zijn toehoorders aan de vele oorlogen in de wereld van vandaag, maar noemde WO2 de oorlog die voor ons Nederlanders tot op de dag van vandaag het meest tot de verbeelding spreekt. “Laten we hen niet vergeten, hun namen blijven noemen en hen blijven herdenken”, aldus Van Eert.
Of Velp voor Oranje in de toekomst alle drie fusillades apart blijft herdenken is nog de vraag. Sandra Holtjer zinspeelt er op de herdenkingen bij de Emmapiramide te combineren. “Maar daar denken we nog over na. Dat we nu op heel korte termijn deze herdenking hebben georganiseerd, heeft te maken met de bijzondere feiten die dankzij Henrico Hendriksen aan het licht zijn gekomen. Ook deze zeven mensen wilden we tachtig jaar nadat ze zijn doodgeschoten de eer bewijzen die ze verdienen.”
Meer informatie op: www.wo2velp.nl
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.