Ingezonden: Kritische kanttekeningen bij afsluiting Posbank voor gemotoriseerd verkeer

05 okt , 12:01 Nieuws
zichtvanafposbank 2016
rheden.nieuws.nl
RHEDEN - Een inwoner van Rheden heeft zich verdiept in de financiële zaken rond de afsluiting van de Posbank, wie betaald wat en wat is het doel ervan. Zijn doel is om de keuzes van de gemeente meer transparant te krijgen voor de bevolking. Dit is een voorbeeld wat volgens hem belangrijk is voor het vormen van een mening over de komende bezuinigingen die de gemeente gaat maken.

Gemeente Rheden investeert 6 miljoen eenmalig en jaarlijks 450.000 euro 

De beslissing van de gemeente Rheden om 6 miljoen euro te investeren in afsluitingen rond de Posbank en jaarlijks 450.000 euro uit te geven aan beheer en handhaving roept vragen op, vooral in het licht van de huidige bezuinigingen. Terwijl de gemeente haar inwoners vraagt om 8 miljoen euro per jaar te besparen, lijkt het paradoxaal om aanzienlijke middelen te besteden aan afsluitingen en een betaald parkeersysteem voor Natuurmonumenten. Dit besluit valt onder het Masterplan, dat in 2022 door de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal is goedgekeurd.

Geen direct voordeel voor de bevolking

Een belangrijk punt van zorg is dat deze investeringen weinig directe voordelen lijken te bieden voor de lokale bevolking. Hoewel het betaald parkeren en de verplaatste parkeercapaciteit bedoeld zijn om natuurbehoud te ondersteunen, blijft de vraag of dit op een meer kosteneffectieve manier had gekund. Zou een alternatieve benadering, die ruimte biedt voor zowel natuurbehoud als een breder voordeel voor de lokale gemeenschap, niet effectiever zijn geweest?

Heroverweeg deze uitgaven

Daarnaast kunnen de kosten van verkeersregelaars en apparatuur (onderdeel van de 450.000 euro) ook op creatieve manieren worden verminderd, vooral gezien de bezuinigingsdruk. Een heroverweging van deze uitgaven in tijden van bezuinigingen en de ontwikkeling van plannen waar zowel het behoud van de Posbank als de leefbaarheid voor de Rhedenaren vooropstaat, lijkt van groot belang.

Het roept de volgende vraag op:

"Zou een meer lokale en inclusieve visie op deze plannen, waar ook de Rhedense gemeenschap zichtbaar van profiteert, niet passender zijn?"