Ingezonden: Open Brief aan de gemeenteraad van Rheden

28 sep , 17:47 Nieuws
geldpixabaycoins 1726618 1920
RHEDEN - Gemeente Rheden moet flink bezuinigen. Vooral de aankondiging op het bezuinigingen op de dorpshuizen worden als zeer zorgelijk, slecht en ondoordacht ervaren. Onderstaande open brief is aan de gemeenteraad van Rheden verzonden door vijf dorpshuizen in Velp.

INGEZONDEN BRIEF - Beste leden van de gemeenteraad,

Op 11 september jl. zijn wij als dorpshuizen aanwezig geweest bij de door de gemeente georganiseerde bijeenkomst om met ons in gesprek te gaan over de voorgenomen bezuinigingen. Om maar met de deur in huis te vallen: de bijeenkomst heeft ons geen duidelijkheid opgeleverd over de gevolgen voor de dorpshuizen. Sterker nog: de informatie vanuit de gemeente heeft ons alleen maar meer in verwarring gebracht en gefrustreerd.
Een aantal van u heeft de ‘Dorpshuizen-tafel’, onderdeel van de genoemde bijeenkomst, (gedeeltelijk) bijgewoond. Daar is duidelijk geworden hoeveel onrust er onder de dorpshuizen bestaat.
De Dorpshuizennota van enkele jaren geleden verwoordt duidelijk de visie van de gemeente en de waarde van dorps- en buurthuizen voor de samenleving. Onderstaand citaat uit het eerstgenoemde stuk is naar ons idee helder:
“Dorpshuizen en gemeente zijn partners in het Sociaal Domein. In deze Dorpshuizennota ‘Van samen leven naar samenleven’ staan de afspraken die dorpshuizen en gemeente met elkaar hebben gemaakt.
Samen maken we een laagdrempelige ontmoetingsplek mogelijk in onze zeven dorpskernen, zodat er dorpshuizen zijn waar wordt omgezien naar onze inwoners.”
Het ‘samen’ lijkt een loze kreet te worden na de mededeling van de wethouder dat zeven van de tien dorpshuizen na 2028 geen subsidie meer zullen krijgen. Overigens is deze uitspraak onderdeel van de onduidelijkheid, want door enkele aanwezige raadsleden (en ook door de wethouders) is dit later weersproken, zonder aan te geven wat de bezuinigingen dan wél betekenen voor de dorpshuizen.
Laat er geen misverstand over bestaan: wij zijn allen bereid zijn mee te denken én in te leveren waar mogelijk, om ‘samen’ tot een alternatieve oplossing te komen. De mogelijke sluiting van zeven dorpshuizen is wat ons betreft een hele slechte keuze. Een van de redenen daarvoor is, dat dorpshuizen niet alleen een belangrijke rol hebben in het voorkomen van vereenzaming. Ook is vrijwilligerswerk voor vele honderden vrijwilligers een activiteit die ervoor zorgt dat zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de sociale basis. Bovendien draagt het bij aan de participatie van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onderstaand overzicht uit de Dorpsradennota bevestigt dit nog eens.
Wat doen de dorpshuizen in Rheden? Bron: Van samen leven naar samenleven, gemeente Rheden
Nog enkele citaten uit de nota:
• Deze buurthuizen, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn prettige plekken waar iedereen kan binnenstappen om anderen te ontmoeten. Jong en oud, fit en kwetsbaar. Even samen koffiedrinken, in stilte of juist het leven doornemend.
• Elk dorp is anders en de activiteiten in elk dorpshuis zijn anders
• Dorpshuizen zijn zo’n toegankelijke, algemene voorziening. Deze voorzieningen dragen bij aan het realiseren van de hierboven genoemde doelen uit het Meerjarenbeleidskader Sociaal Domein. Dit geeft aan hoe groot de toegevoegde waarde van een dorpshuis is.
Stopzetten van de subsidie aan tweederde van de dorpshuizen vormt ook een ernstige bedreiging voor het Rhedens Model. Daarop is het Meerjaren Beleidskader gebaseerd. Op zijn beurt is het Rhedens model weer gebaseerd op de Sociale Visie. Kern daarvan: ‘in de gemeente Rheden gaan we ervan uit dat alle inwoners, voor zover ze dat kunnen, verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven. Dat betekent niet dat de gemeente mensen aan hun lot overlaat.’
Tenslotte nog één citaat uit de nota:
‘We zien het als onze taak om alle mensen die zich met veel toewijding inzetten voor andere inwoners van Rheden, te ontzorgen. Deze belangrijke groep mensen die zich belangeloos inzet voor een ander is goud waard.’
De basisafspraak die de gemeente in de Dorpshuizennota benadrukt is: “de gemeente betaalt de exploitatie van de ruimte. Dat betekent dat alle kosten die nodig zijn om de deur open te kunnen doen, worden betaald.”
Kortom: als de voorgenomen bezuinigingen op de dorpshuizen worden doorgevoerd, dan verbreekt de gemeente de door haar gedane beloften. Op een onbetrouwbare overheid die zijn beloften verbreekt, is geen beleid te voeren. Duizenden inwoners worden hiervan de dupe en dat vinden wij volstrekt onacceptabel.
Wij doen een dringend beroep op u om de bezuinigingen deels elders te vinden in de begroting, ook bij andere domeinen dan het Sociaal Domein, te zoeken en te vinden. Mogelijke sluiting van zeven van de tien dorpshuizen als gevolg van stopzetting van de subsidies, betekent voor Rheden het einde van het Rhedens model, het einde van jarenlange inspanningen om de sociale basis te versterken en de verdere vereenzaming onder de inwoners tegen te gaan.
Geef de buurthuizen zo snel mogelijk duidelijkheid over onze toekomst. Wij doen een dringend beroep op u om ons niet tot april 2025 in onzekerheid te laten over de subsidies voor de volgende jaren. Dat weerhoudt ons ervan om op korte termijn enig beleid te ontwikkelen, dan wel uit te voeren.
Ingezonden namens: Buurthuis De Poort, 'Ons Raadhuis’, Trefpunt Elleboog, Ontmoetingscentrum De Paperclip.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.