Limonadewesp voert de lijst aan in de derde nationale wespentelling

30 aug 2024, 11:36 Nieuws
gewone wesp wespenstichtingnl

REGIO - De resultaten van de derde nationale wespentelling zijn bekend, en voor het eerst staat een wespensoort bovenaan de lijst: de limonadewesp. Deze kleine, maar alom bekende wesp heeft de eerste plek veroverd, gevolgd door zweefvliegen en honingbijen op respectievelijk de tweede en derde plaats.

De Franse veldwesp en de (Europese) hoornaar completeren de top vijf. Dankzij een forse toename in het aantal deelnemers zijn er ook meer wespen waargenomen dan in voorgaande jaren. Echter, deze cijfers geven nog geen volledig beeld van de stand van de wespenpopulatie in Nederland.

Limonadewesp veruit het meest geteld

Tijdens de wespentelling van 2024 werden maar liefst 6.854 limonadewespen geteld, meer dan het dubbele van het aantal waargenomen zweefvliegen, dat met 3.346 waarnemingen op de tweede plek staat. Hoewel de term 'limonadewesp' eigenlijk verwijst naar twee soorten – de gewone wesp en de Duitse wesp – zijn deze in de praktijk moeilijk van elkaar te onderscheiden, zeker tijdens een telling. Beide soorten zijn de meest voorkomende wespen in Nederland, wat duidelijk blijkt uit de resultaten van dit jaar. De Franse veldwesp bezet als tweede wespensoort de vierde plek in de telling, terwijl de Europese hoornaar, enkel ‘hoornaar’ genoemd, de vijfde plaats inneemt. De invasieve Aziatische hoornaar staat bijna onderaan op plek 17 en werd in de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen zelfs helemaal niet geteld.

Honingbij zakt van plek 1 naar 3

In eerdere jaren stond de honingbij nog op de eerste plek in de nationale wespentelling. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting licht toe: “Het lijkt erop dat mensen dit jaar gerichter hebben geteld. Misschien hebben ze zich meer gefocust op wespen omdat het slecht lijkt te gaan met deze insecten, waardoor honingbijen en zweefvliegen minder zijn opgemerkt of bewust niet zijn geteld omdat mensen weten dat het geen wespen zijn. De bijen en zweefvliegen zijn voor ons ‘bijvangst’ en bieden een stukje educatie. Het is echter goed om te zien dat er dit jaar zoveel aandacht was voor de wespen.”

Verschillen tussen tellingen in 2023 en 2024

Het aantal tellingen was in 2024 veel hoger dan in 2023: 857 tegenover 170. De gemiddelde aantallen per telling geven een beter beeld. Zo werden er in 2023 gemiddeld 2,6 limonadewespen geteld, tegenover gemiddeld 8 in 2024. Het gemiddelde aantal Europese hoornaars was in 2024 0,4, terwijl de Franse veldwesp gemiddeld 0,9 keer per telling werd waargenomen.

  Soort Aantal geteld 2024 Aantal per telling 2024 Aantal per telling 2023
1 Limonadewespen 6854 8,0 2,6
2 Franse veldwesp 777 0,9 1,2
3 Europese hoornaar 380 0,4 0,4
4 Sluipwespen 295 0,3 0,6
5 Graafwespen 262 0,3 0,7
6 Langkopwespen 231 0,3 0,1
7 Bladwespen 199 0,2 -
8 Muurwespen 143 0,2 0,2
9 Goudwespen 75 0,1 0,1
10 Bijenwolf 61 0,1 -
  Totaal wespen 9788 11,4 6,7

Hoe gaat het met de wespen in Nederland?

Een van de doelen van de jaarlijkse wespentelling is om inzicht te krijgen in de stand van de wespenpopulatie in Nederland. Fleurke waarschuwt echter voor voorbarige conclusies: “Hoewel we begrijpen dat iedereen hier nu al antwoord op wil, is het nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken. Dit is pas de derde wespentelling, en met het toenemende aantal tellingen krijgen we wel steeds beter inzicht. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar voorzichtige conclusies trekken.”

Insectenliefhebbers tellen specifiek

Dit jaar konden deelnemers ook handmatig soorten invoeren die niet op de standaardlijst stonden. Hierdoor werden enkele zeer specifieke soorten geteld, zoals knollenbladwespen en pottenbakkerswespen. Deze tellingen zijn uiteindelijk samengevoegd met de soortgroepen op het telformulier.

Gelderland koploper in aantal tellers en tellingen

Gelderland leverde als provincie met het grootste oppervlak de meeste tellers (113) en tellingen (140). Zuid-Holland, met het hoogste inwoneraantal, volgde op de voet. Flevoland had met zestien tellingen door elf tellers de laagste aantallen. Voorzitter Sjoert Fleurke is blij met de groei in deelname: “Met dit soort aantallen krijgen we echt een realistisch beeld van de stand van de wespensoorten in Nederland.”

Fleurke wijt de groei aan de combinatie van het Jaar van de Wesp en de samenwerking met Tuintelling. Ook merkt hij op dat de toenemende bekendheid van de Wespenstichting hieraan bijdraagt: “Misschien heeft de bezorgdheid van mensen over de afname van het aantal wespen ook een rol gespeeld,” voegt hij toe.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief

Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.