Het is voorjaar. Dat is vooral te merken aan de vogels die zingen, vroege voorjaarsbloemen staan volop in bloei, citroenvlinders fladderen rond en grote zoogdieren laten zich weer vaker zien. Dat laatste geldt ook voor wilde zwijnen.
Na de donkere wintermaanden komen ze langzaam de bossen uit om voedsel te zoeken. Ze hebben nu immers ook pasgeboren biggetjes om te voeden.
Gestreepte vacht
De paartijd van wilde zwijnen loopt ongeveer van november tot in januari. Enkele maanden later, vaak in maart of april, maken de vrouwtjes een kraamkamer waarin hun biggetjes worden geboren. Gemiddeld krijgt een vrouwtje 7 biggen, na een herfst met veel eikels en beukennootjes en een zachte winter kunnen het er zelfs nog meer zijn! De biggetjes, die ook wel frislingen worden genoemd, worden volledig kaal geboren.
Niet veel later zetten ze hun eerste stapjes buiten de kraamkamer en volgen ze hun moeder terwijl zij voedsel zoekt. Na drie weken kunnen de biggetjes zelf de grond omwoelen, maar blijven ze nog ook nog zo’n twee maanden bij hun moeder drinken. Daarbij heeft ieder biggetje een eigen tepel.
Ze proberen hun eigen voedsel te vinden, stoeien met elkaar en proberen veelvuldig bij hun moeder te drinken. Er moet echter ook gerust worden. Ze stapelen zich dan op een beschutte plek op elkaar. Zo houden ze elkaar warm. Ondertussen houdt hun moeder de omgeving voortdurend in de gaten. De kleintjes zijn namelijk een geliefde prooi van vossen en wolven en zelfs mannelijke zwijnen kunnen voor gevaar zorgen. Bij dreiging knort de moeder luid, waarna de biggetjes haar in een drafje volgen.
Zelf biggetjes zien
Het is altijd een genot om een zwijnenfamilie te observeren. April en mei zijn hiervoor de uitgelezen maanden. De biggetjes zijn dan nog klein, maar worden ook steeds avontuurlijker. De kans om ze te zien wordt daardoor steeds groter. Wilde zwijnen zijn in veel Veluwse bosgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen te vinden. Ga in de avonduren op zoek en speur bosranden en open plekken af met een verrekijker.Bedenk daarbij wel dat je op kraamvisite bent, dus blijf op de paden, houd je hond aan de lijn en laat geen afval achter.
Bron: Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.