Open Monumentendag 2024 feestelijk geopend in Ellecom

14 sep , 9:50 Nieuws
open monumentendag 2024 feestelijk geopend in ellecom 13 09 2024 1
rheden.nieuws.nl
ELLECOM – Vrijdagmiddag 13 september werd onder grote belangstelling de Open Monumentendag 2024 in de gemeente Rheden en Rozendaal feestelijk geopend door wethouder Paul Hofman. Dit jaar staat het evenement in het teken van het thema Routes, Netwerken & Verbinden Onderweg. De officiële opening vond plaats om 16.00 uur in de historische Nicolaaskerk aan de Friedhof in Ellecom.
Frans de Boer heette alle aanwezigen van harte welkom. Hij sprak zijn blijdschap uit over de grote opkomst en benadrukte dat de belangstelling voor de monumenten in Rheden en Rozendaal onverminderd groot is. "Er zijn dit jaar maar liefst 44 monumenten uitgezocht die men kan bezoeken," aldus De Boer. Na zijn welkomstwoord gaf hij het podium aan Walter de Wit.
De Wit nam de aanwezigen mee op een visuele reis door de geschiedenis van de gemeente Rheden met een diavoorstelling van oude foto's. Hij schetste een beeld van de routes en netwerken die van oudsher door de gemeente werden gebruikt en gaf een boeiende uitleg over de veranderingen in het vervoer, zowel over de weg als over de rivieren. Hij benadrukte hoe het verkeer door de jaren heen steeds drukker is geworden.
Een treffend voorbeeld was de Posbank. Waar vroeger slechts een handkar met frisdrank of koffie stond voor een paar fietsers en een enkele auto, groeide de locatie uit tot een populair restaurant dat bezoekers uit de wijde omtrek trok. Het toenemende autoverkeer leidde tot verkeersopstoppingen, vooral toen er ook een kiosk op de Zijpenberg verscheen die kroketten en bitterballen verkocht. "De chaos was niet meer te overzien," vertelde De Wit. Uiteindelijk besloot de gemeente de kiosk te verbieden om het verkeer in goede banen te leiden. "En zelfs vandaag is er nog discussie over het afsluiten van de Posbank voor auto's," voegde hij toe.
Na de diavoorstelling sprak wethouder Paul Hofman het publiek toe. Hij benadrukte het belang van het behouden en waarderen van monumenten: "Ik ben blij dat we deze monumenten koesteren. Ik wens iedereen veel plezier bij het ontdekken van de prachtige monumenten die dit weekend te bezichtigen zijn."
Na de toespraken werden zowel Paul Hofman als Walter de Wit bedankt voor hun bijdrage. Als blijk van waardering ontvingen zij een fles wijn en een koek. Wethouder Simon Warmerdam van Rozendaal ontving enkel een koek, waarop Frans de Boer met een knipoog opmerkte: "Hij heeft verder niks gedaan vandaag."
De middag werd afgesloten met de mogelijkheid om de tentoonstelling 'Routes, Netwerken & Verbinden' te bewonderen. Onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door Bertus Samberg, konden de aanwezigen nog napraten en elkaar beter leren kennen. Het evenement duurde van 16.00 tot 18.00 uur en werd afgesloten in een gemoedelijke sfeer.

Meer foto's:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.