Open Monumentendag: een unieke ervaring op de Begraafplaats in Ellecom

15 sep , 17:38 Nieuws
open monumentendag een unieke ervaring op de begraafplaats in ellecom 14 09 2024 1
ELLECOM - Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 was de begraafplaats aan de Zutphensestraatweg 1a in Ellecom en De Steeg opengesteld voor bezoekers. Een van de hoogtepunten was de lijkkoets van Daan Modderman, die te bewonderen was. Bezoekers konden deelnemen aan rondleidingen of op eigen gelegenheid de begraafplaats verkennen.
Van 12.00 tot 16.00 uur konden bezoekers de historische lijkkoets van Modderman bekijken, een bijzondere attractie die nauw verbonden is met de lokale geschiedenis. Daarnaast was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een enquête over de toekomst van de begraafplaats, begeleid door begrafenisexpert Ada Wille. Voor de jongere bezoekers was er een creatieve activiteit: het beschilderen van gedenksteentjes.

Het verhaal achter de lijkkoets

De lijkkoets van Daan Modderman stond tentoongesteld op het voorplein van de begraafplaats. Modderman, een markante inwoner van De Steeg, leefde op een oude boerderij zonder moderne voorzieningen zoals elektriciteit of stromend water. Zijn liefde voor paarden was groot, en het was zijn wens om na zijn dood in zijn eigen lijkkoets, getrokken door vier paarden, naar de begraafplaats in Rheden te worden gebracht. Bij zijn begrafenis in 1991 was de belangstelling groot en het hele dorp kwam afscheid nemen.

Een laatste groet met Militaire Eer

Naast het verhaal van Daan Modderman was er ook aandacht voor zijn zoon, ritmeester (R) der Huzaren b.d. ir. Arent Modderman. Vijf foto’s van zijn begrafenis op 26 april 2014 waren te zien tijdens het weekend. Hij werd, net als zijn vader, in dezelfde koets vervoerd. Zijn laatste tocht ging vanaf de Nicolaaskerk in Ellecom, begeleid door een militaire escorte van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard' (MRV), naar de begraafplaats Heiderust.
Arent Modderman werd 74 jaar en was een gepassioneerde paardenliefhebber, net als zijn vader. Samen met zijn vrouw Toto, die vaak als jurylid optrad, was hij altijd nauw betrokken bij de militaire ruitersport. Voor zijn inzet en verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving hij het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

Grote belangstelling voor de Open Monumentendag

De begraafplaats trok tijdens Open Monumentendag veel bezoekers, die massaal de kans aangrepen om meer te leren over de lokale geschiedenis en de bijzondere verhalen van de familie Modderman. Het evenement werd goed bezocht en leverde een waardevolle bijdrage aan het behoud van cultureel erfgoed in de regio.

Meer foto's:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.