Boekpresentatie ‘Gekke Dien’: een kijkje in een tragisch, maar bijzonder leven van Dien Udink

15 sep , 16:52 Nieuws
20240913 210836
VELP - Het was volle bak vrijdagavond 13 september bij Boekhandel Jansen & De Feiter. Maar liefst 106 geïnteresseerden woonden de boekpresentatie bij van het nieuwste werk van Renie Hesseling, getiteld: Gekke Dien, koningin van het lichte gedicht.
Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van Dien Udink, een vrouw die in Velp bekend stond als ‘Gekke Dien’. Na ruim twee jaar intensief onderzoek heeft Hesseling de vele geruchten en verhalen die rondgaan over Dien in boekvorm gegoten.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Het mechanisme van roddel en geruchten

Walter Janssen opende de avond met de krachtige woorden die ook op de kaft van het boek prijken: “De alledaagsheid van het kwaad. Dit boek is het verhaal van het destructieve mechanisme van de geruchtenmachine en roddelversnellers dat een individu in diskrediet brengt.” Deze zinsnede vat perfect samen waar het boek over gaat: hoe roddels en verhalen het leven van één vrouw drastisch konden beïnvloeden.
Velpenaren die Dien persoonlijk kenden, mensen die haar als kind nageroepen en gepest hebben, en anderen die haar nog steeds gebogen door de straten zien lopen, waren massaal aanwezig. Ook was Bennie Udink, een zoon van Dien, aanwezig met zijn partner, samen met de dorpswethouder Ronald Ter Hoeven en twee zusters uit Utrecht, bij wie Dien veel tijd heeft doorgebracht.
(Tekst gaat verder onder de foto)  

Het leven van Dien Udink

Renie Hesseling is geen onbekende in Velp. Eerder schreef hij al het succesvolle boek Jantje van Velp, dat veel aandacht trok. Deze keer dook hij diep in het leven van Dien Udink, een vrouw over wie nog steeds veel verhalen de ronde doen, met name op de Facebookpagina ‘Je bent Velpenaar als’. Hesseling raakte geïntrigeerd door de vele verschillende, vaak tragische anekdotes over Dien. Het boek gaat over een leven vol tegenslagen, armoede, ongeluk, maar ook over bijzondere momenten en lichtpuntjes.
Bij de presentatie deelde Hesseling enkele opvallende details uit het leven van Dien, zoals haar moeilijke jeugd, haar werkzame leven, haar huwelijk en de tragische dood van haar dochter Dientje, die begraven ligt op de begraafplaats aan de Bergweg.
(Tekst gaat verder onder de foto)  
20240913 205140

Warme herinneringen aan Dien

Eén van de aanwezige zusters vertelde hoe zij Dien hadden leren kennen als een warme persoonlijkheid, ondanks het zware leven dat ze had geleid. Dien bleef trouw aan haar contacten met de zusters, wat een bijzondere band creëerde.
Naast haar levensverhaal stond ook Dien’s artistieke kant centraal. Ze schreef veel gedichten, hoewel er helaas maar enkele zijn teruggevonden. Tijdens de presentatie werd een audio-opname afgespeeld waarin Dien een gedicht voordraagt bij het afscheid van pastoor Van Vliet. Het applaus dat ze destijds ontving, kreeg ze opnieuw tijdens deze bijeenkomst.
(Tekst gaat verder onder de foto)  

Een emotioneel moment

Een van de meest emotionele momenten van de avond was toen Bennie Udink een exemplaar van het boek ontving. Het horen van de stem van zijn moeder tijdens de opname bracht hem zichtbaar van streek. Naast het boek kreeg hij ook een abstract kunstwerk waarop zijn moeder is gedrukt aangeboden, waarvan enkele exemplaren te koop zijn en te bezichtigen in de boekhandel.
Dorpswethouder Ronald Ter Hoeven gaf toe dat hij, net als vele anderen, Dien in zijn jeugdjaren had nageroepen. “Nu met spijt,” voegde hij eraan toe, “En helaas gebeuren dit soort zaken en pesterijen nog steeds.”
Walter Janssen sloot de avond af met de woorden: “Laten we deze datum vastleggen als de dag dat we ophouden met de naam ‘Gekke Dien’ en we het vanaf nu alleen nog hebben over Dien Udink.”
Na de presentatie konden bezoekers het boek kopen en laten signeren door Renie Hesseling. Ook Bennie werd gevraagd enkele boeken te signeren, wat hem met trots vervulde.

Win een exemplaar

Het boek Gekke Dien, koningin van het lichte gedicht is te bestellen bij boekhandel Jansen & De Feiter in Velp. Bovendien volgt er binnenkort een winactie op de Facebookpagina van rheden.nieuws.nl en de pagina ‘Je bent Velpenaar als’, waarbij lezers kans maken op een gratis exemplaar van het boek.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.