Begraafplaats Bergweg Velp viert haar 150-jarig jubileum tijdens Open Monumentendag

15 sep , 10:56 Nieuws
begraafplaats bergweg velp viert haar 150 jarig jubileum 14 09 2024 1
VELP - Zaterdag 14 september werd tijdens de Open Monumentendag het 150-jarig jubileum van de begraafplaats aan de Bergweg in Velp feestelijk gevierd. Het hoogtepunt van de dag was de onthulling van een speciale plaquette bij de ingang van de begraafplaats, waarbij vele genodigden, vrijwilligers en bezoekers aanwezig waren.
Om 11.00 uur heette Berrie Ruijling, voorzitter van de begraafplaats, de aanwezigen van harte welkom. Na zijn toespraak gaf hij het woord aan wethouder Ronald ter Hoeven van de gemeente Rheden. “Ik ben vereerd hier aanwezig te mogen zijn op deze bijzondere plek,” zei hij, “en ik wil de 20 vrijwilligers bedanken die keer op keer deze begraafplaats zo goed onderhouden en verschillende taken op zich nemen. Het 150-jarig bestaan is een bijzondere mijlpaal die we tijdens deze Open Monumentendag met trots vieren.” Ter Hoeven overhandigde vervolgens een envelop namens de gemeente aan de voorzitter, met de felicitatie dat dit vast goed besteed zal worden. Na deze woorden onthulde hij de plaquette en verklaarde de Open Monumentendag officieel voor geopend.
De begraafplaats trok veel bezoekers. Tijdens de opening waren er al 42 mensen aanwezig. Er werd ook kort stilgestaan bij het boek Gekke Dien, geschreven door Renie Hesseling, dat de avond ervoor werd gepresenteerd bij Jansen & de Feijter in Velp. Tijdens de boekpresentatie, waar zo’n 100 mensen aanwezig waren, kreeg Bennie Udink het eerste exemplaar overhandigd. In het boek werd onthuld dat Dinie, de dochter van de beroemde Dien Udink-Klaassen, in 1919 op tragische wijze om het leven kwam en begraven ligt op deze begraafplaats. Het verhaal over haar vreselijke dood, veroorzaakt door een val in een teil met kokend water, raakte veel aanwezigen.
De begraafplaats is dit weekend nog te bezoeken tijdens de Open Monumentendag.

Meer foto's:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.